Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Fidèle Blanc de Noirs jedan je od najimpresivnijih growers šampanjaca koje smo probali

Termin growers šampanjci obuhvaća šampanjerije koje proizvode šampanjac isključivo od grožđa iz vlastitog uroda. Riječ je uglavnom o manjim neovisnim vinarijama. Blanc de noirs znači da je bijeli šampanjac proizveden isključivo od crnog grožđa.

A Fidèle je blanc de noirs biodinamičke šampanjerije Vouette et Sorbee iz regije Côte des Bar, iza kojeg stoji Bertrand Gautherot, jedan od najuglednijih nezavisnih proizvođača šampanjca. Fidèle smo probali u petak navečer, neposredno prije kušanja genijalnog, također biodinamičkog bijelog supertoskanca Batàr. 

Fidèle je vinificiran od pinot noira, koji raste na kombinaciji vapnenca i gline. Fermentirao je s vlastitim kvascima, da bi zatim odležavao 36 mjeseci u boci. Fidèleov bouquet izrazito je vinski i snažno podsjeća na Krugov Grande Cuvée, s naglascima na kore citrusa, brioše i onaj specifični miris dobro održavanog vinskog podruma.

Struktura je piramidalna, čelično čvrsta i autoritativna, a tekstura neobično kremasta za non vintage šampanjac koji se bazira na relativno nedavnoj berbi. 2018. Međutim, treba znati da se 2018. smatra jednom od najboljih šampanjskih berbi u ovom stoljeću, u rangu s 2002, 2008. i 2012. Berba 2018. bila je osobito uspješna za pinot noir. Okus je jako, jako dug, svjež, ekstremno mineralan, s nešto citrusa, ali i s puno tamnog voća. Fidèle je autentično šampanjsko remek djelo, s velikim gastronomskim potencijalom, osobito za fine dining. Fidèle distribuira zadarski Atrox.

Gastropreporuka nigiri s masnom tunom i jeguljom, sashimi od plave tune, kavijar, kamenice, ježinci, trilja od kamena, slane srdele, slani inćuni, skuše, dimljeni losos, vrhunski pršut poput iberica

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Fidèle Blanc de Noirs jedan je od najimpresivnijih growers šampanjaca koje smo probali

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min