Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigao Batar, vjerojatno najbolji bijeli supertoskanac do danas

Batar je prilično nevjerojatno vino. Batar je cuvee chardonnaya i bijelog pinota, koji svojom savršenom teksturom, strukturom, plemenitošću i vibrantnošću podsjeća na grand cru burgundce (koji mogu biti desetak puta skuplji) dok enormnom snagom govori o svom toskanskom porijeklu:

Batar nikad nema manje od 14 posto alkohola, njegova se mineralnost miješa s elementima južnog pa i tropskog voća na okusu; bouquet je pun cvijeća, začina i citrusa. Hugh Johnson nazvao je Batar jednim od najvećih talijanskih bijelih vina, a Jancis Robinson zapisala je kako Batar više podsjeća na Corton Chalemagne nego na Batard Montrachet: ova se, sasvim točna primjedba tiče Batarove zaista veoma naglašene mineralnosti, tipične za Corton ali i manje poznate činjenice da bijeli Corton Charlemagne smije sadržavati do 30 posto bijelog pinota, što je netipično za burgundske grand crue.

Batar je, dakle, monumentalan. Toliko monumentalan da je sinoć dobro podnio čak i stilton, sir koji se redovito servira uz port. Batar je idealan za sve obožavatelje steakova koji ne vole crna vina, jer Batar može dobro ići i uz wagyu i uz klasičan biftek i uz 90 dana odležani porterhouse križevačkog T Bonea. Riječ je, nadalje, o jednom od sasvim rijetkih bijelih vina koje bismo poželjeli probati uz bijele tartufe, što ćemo ove jeseni svakako i učiniti. No Batar daleko najbolje ide uz jastoge i škampe, pa onda uz šanpjera, škrpinu, zubaca, kirnju kao i uz masnu plavu tunu.

Batar je kraljevsko vino s besprijekornom reputacijom: pretražili smo njegove ocjene unatrag desetak godina i nismo pronašli ni jednu nižu od 92 ili 93 boda, i to kod najstrožih svjetskih vinskih kritičara. Ali smo pronašli niz ocjena viših od 95 bodova. Batar se, općenito, smatra najuglednijim bijelim supertoskancem. Batar proizvodi Querciabella, toskanska biodinamička vinarija utemeljena 1974. Godišnje se puni dvadesetak tisuća butelja. Prinosi su minimalni, oko 25 hektolitara po hektaru, što omogućuje golemu koncentraciju.

Unatrag desetak godina Querciabella za Batar koristi puno manje novog hrasta nego ranije, pa je vino vibrantnije, bez primjesa dima i vanilije. Batar uvozi Pago Croatia. Pago Croatia uvezao je i odlični Querciabella Chianti Classico Riserva iz 2019. koji je kod jednog talijanskog kritičara dobio 99 bodova, kao i vrlo dobri Chianti Classico iz 2020. No, Batar je apsolutno fascinantan.

Gastropreporuka Veliki rakovi, škampi i najbolja bijela riba,masna plava tuna, steakovi, tartar biftek, tartufi, vrganji

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.