Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miramare braće Cerea priprema uvjerljivo najbolji luksuzni comfort food u povijesti hrvatske restoranske scene

cerea-g

Dakle, hrana u restoranu slavne obitelji Cerea na bazenu hotela Miramare na otoku Sveti Nikola kraj Poreča, nije dobra nego senzacionalna ili vrlo blizu senzacionalnoj. U konceptu i u izvedbi. Koncept je naizgled jednostavan, ali zapravo eluzivan; sjevernotalijanski comfort food s dosta morskih elemenata, jer se restoran nalazi na moru.

Meni, među ostalim, obuhvaća tri grupe pizza, nekoliko klasičnih pasti, bagna caudu, klasični rižoto, škampe, jedan veliki steak, vizualno spektakularnu Pavlovu i La Giocondu, ljetni panettone s marelicama.
Couvert čine kamenica s Gin&Tonicom i Petrossianov kavijar. Gosti mogu naručiti šestoslijedni degustacijski meni, koji košta 120 eura.

Posebno poglavlje menija posvećeno je potpisnim jelima obitelji Cerea, koja uključuju i slavne pacchere da Vittorio, vjerojatno jedinu pastu s rajčicama koja već trinaest godina vrijedi tri Michelinove zvjezdice. Izvedba je, međutim, još privlačnija od jelovnika. Pescatora, svakako najspektakularnije jelo koje smo sinoć probali, sastoji se od dva golema škampa, barem polovice manjeg jastoga (ne hlapa, nego baš jastoga) velikih crvenih i malih sivih kozica, ogromnih jakovskih kapica, i još mnogo dagnji i lignji. Tu su, naravno i paccheri u slavnom umaku od rajčica, koji, međutim, čine tek deset ili petnaest posto cijelog sadržaja ovog gigantskog ovala za dvoje.

Enrico i Bobo Cerea svojom su pescatorom pokazali kako bi zapravo trebala izgledati tjestenina s morskim plodovima. Rižoto s morskim plodovima spada, očekivano, među najsavršenije skuhane rižote koje smo ikad probali u Hrvatskoj. Oveći, sočni škamp pečen na maslacu poslužuje se na dosta žestokoj, aromatičnoj podlozi od sotiranih patlidžana.

Jelo od sipa s crnilom sipa i hrskavim lignjama kremasto je, prebogato i naizgled jednostavno.
Probali smo i dvije vrste pizza koje ne pripadaju žanru napoletane: palu alla romana, i nuvolu od četiri različita brašna (Cerein pizzaiolo naglašava da nijedno nije dupla nula) uključujući raženo, koja sam melje.
Nuvola, koja dolazi famoznim umakom od tri vrste rajčica, izgleda kao tamni integralni kruh s perfektnom strukturom, nevjerojatno je elastična i lagana poput oblaka, topi se u ustima.

Pavlova braće Cerea svakako je najatraktivniji desert kojeg je Poreština ikad vidjela, napravljena je u inside out varijanti: kupola od meringe služi kao zvono za posluživanje i kad se podigne otkriva ljetno voće i sladoled. A ljetni panettone prepun okusa marelica, prozračan, mek i mirisan, ultimativni je iskaz slatkog sezonskog comfort fooda.

Obitelj Cerea vodi niz restorana, od kojih je najpoznatiji Da Vittorio kraj Bergama, koji od 2010. godine ima tri Michelinove zvjezdice. Dolazak restorana braće Cerea na Svetog Nikolu u aranžmanu Valamara, pretvara Poreč iz gastronomske provincije u jedan od najprivlačnijih jadranskih restoranskih gradova. Hotel Miramare trebao bi uvesti posebne taksi čamce za posjet restoranu Miramare by Fratelli Cerea, jer je taj restoran najveća pojedinačna gastronomska atrakcija u cijeloj Istri, ne računajući Rovinj.

Kod braće Cerea posebno bi trebali jesti hrvatski ugostitelji i chefovi, da se uvjere kako naizgled jednostavna hrana koja se proizvodi u velikom sistemu, može imati vrlo snažan karakter i individualni pečat. U Miramare by Fratelli Cerea, kuhaju sous chef Da Vittoria Eduardo Tizzonini koji uskoro ženidbom ulazi u obitelj Cerea i pizzaiolo iz Da Vittoria Alessio Rivetta.

Domaći je chef Valamarov Alen Ivančić. Redoviti posjetitelj hrvatskih lokala pomislio bi da vina u restoranu čiji suvlasnici imaju tri Michelinove zvjezdice, koštaju barem kao u Dubrovniku ili na Hvaru. Vinska lista koju potpisuje sommelier Marko Škarica, naprotiv, među jeftinijima u Istri: s nizom etiketa ispod 40 eura. Miramare by Fratelli Cerea, koji se otvorio prije dva tjedna, zasad je spektakularni trijumf hrane koju je lako razumjeti i voljeti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.