Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OD JUTRA DO SUTRA Gdje spavati, piti, jesti i kupovati u Novigradu i Brtonigli

rigo-g2

Novigrad je neobičan turistički grad koji stalno raste, a svejedno ostavlja dojam manjka ozbiljnijih turističkih sadržaja. Taj se dojam stvara zbog dva razloga.

Prvo, Novigrad, nažalost, nema ni jedan zaista vrhunski hotel. Drugo, novigradski su kafići u najboljem slučaju prosječni i zastarjeli. Nasuprot tome, novigradska je restoranska scena iznimno razvijena: u samom gradu rade tri restorana koji spadaju u vrh hrvatske gastronomije; pribrojimo li im San Rocco u obližnjoj Brtonigli, novigradsko područje zaista možemo smatrati jednim od istarskih gastronomskih središta. Evo kako bi mogao izgledati zabavan i sadržajan vikend u Novigradu i Brtonigli.

Gdje spavati 

San Rocco Brtonigla

san-rocco

San Rocco u središtu Brtonigle jedini je zaista dobar hotel na širem novigradskom području. Nažalost, ovaj obiteljski gastrohotel s antistresnim ladanjskim ugođajem i velikim bazenom ima vrlo malo soba.

Maestral, Novigrad 

Maestral je ogroman, nedavno renovirani hotel s četiri zvjezdice, s odličnim wellnessom, velikim bazenima, jako ljubaznim osobljem i nizom težih pogrešaka u elementarnim hotelskim procedurama. Barske su cijene previsoke, a pansionski su gosti prisiljeni da na večeru odlaze u dva turnusa. Prvi turnus za večeru počinje već oko šest sati, što je za ljeto apsurdno.

Gdje piti aperitiv prije ručka 

Pervino, Novigrad

Pervino je kafić, vinski bar i trgovina istoimene vinarije, koja je zadnjih godina prilično napredovala u kvaliteti. Bazična Pervinova Malvazija bolja je od kompliciranijih žanrova, koje još nisu uspjeli svladati. Pervino se nalazi na dobroj lokaciji kraj mora i parkirališta, s pogledom na veći dio grada.

Gdje ručati 

Čok, Novigrad

cok-1

Čok spada među najbolje riblje restorane u Istri. Čokov najveći hit izvrsni je brancin na pari, no gosti koji nemaju problema s budžetom ne bi smjeli zanemariti činjenicu da Čok skoro svakodnevno drži i žive hlapove.

Primizia, Brtonigla

primizia

Primizia je neobična kombinacija gastronomskog bistroa, konobe i pizzerije s poslugom iz fine dininga. Tartufe na pastu riba konobar u bijelim rukavicama. Pizza je ultrapopularna i prilično dobra. Cijene su kao iz konobe.

Astarea, Brtonigla

astarea

Astarea je pouzdana, masovno popularna riblja gostionica koja često drži prvorazredne žive škampe. Cijene su prijateljske.

Morgan, Bracanija

Morgan se nalazi na brdu par kilometara vožnje od Brtonigle. Terasa je jedna od najdramatičnijih u Istri. Morgan se bavi višom bistronomijom baziranom na mesu i povrću. Morgan ne drži ribu.

Gdje pojesti sladoled 

aROMA Gelato Experience uvjerljivo je najbolja sladoledarnica u Novigradu.

Gdje u shopping 

Aura 

Novigrad i Brtonigla nemaju ni jednu zanimljivu trgovinu, osim velike Aure na jednom od glavnih gradskih trgova, kraj zvonika podignutog po uzoru na legendarni visoki zvonik pokraj crkve Svetog Marka u Veneciji. Aurin veliki dućan u Novigradu (imaju i jedan manji) ne drži samo proizvode najveće istarske destilerije, nego i niz lokalnih maslinovih ulja, vina, liniju umaka Volim ljuto, čokolade i gastronomske suvenire.

Gdje probati i kupiti vrhunska lokalna vina 

Novigrad je okružen nizom vrhunskih vinarija, a i Buje su blizu. Evo najatraktivnijih.

1. Franco Cattunar, Nova Vas kraj Brtonigle

cattunar-hotel-priroda

Franco Cattunar jedan je od najboljih istarskih vinara, s bezbroj međunarodnih i hrvatskih priznanja, uključujući Decanterovu platinastu medalju za maceriranu malvaziju Nono. Cattunar proizvodi i izvrsne terane, koji mogu odležavati dvadesetak godina. Posebno je zanimljiv Cattunarov projekt Četiri zemlje: budući da u svojim velikim vinogradima ima sva četiri tipa tla prisutna u Istri, Cattunar svake godine buteljira malvazije s crne, sive, bijele i crvene zemlje.

2. Veralda, Bracanija

veralda

Veralda proizvodi vjerojatno najbolje istarske pjenušce, šampionski refošk Xtrian, i niz veoma dobrih malvazija. Dorata spada među najelegantnije macerirane i odležane malvazije koje smo probali zadnjih godina.

3. Bastian, Buje

Bastian je nova vinarija s odličnom malvazijom i vjerojatno najatraktivnijim hrvatskim roseom. Malvazija je osvojila dva uzastopna zlata na Vinistri, a Rose srebro na Decanterovim Svjetskim nagradama. Moderno uređena kušaonica u Bujama otvorena je ovog ljeta.

4. Franković, Buje

Obitelj Franković, čiji se podrum i oštarija Rondo nalaze u strogom centru Buja, ove je godine dobila Decanterovu zlatnu medalju za koncentrirani, moćni muškat Luna d’Oro. Frankovići su poznati i po nagrađivanoj malvaziji Korona, a nama se najviše sviđa njihov lepršavi Sauvignon Blanc.

Gdje na sushi 

Nomu, Novigrad

Ceste oko Novigrada pune su jumbo plakata koji najavljuju otvaranje novigradske podružnice zagrebačkog sushi restorana Nomu. Preporučujemo nigiri s plavom tunom, sashimi od plave tune, crni bakalar i gyoze.

Gdje na večeru 

Marina, Novigrad

marina-sala

Restoran Marina, preko puta novigradske marine, vjerojatno je najbolji riblji restoran u Istri, a možda i u Hrvatskoj. Chefica Marina Gaši priprema isključivo morske delikatese, od oboritih i plavih riba, školjki, rakova i mekušaca, koji taj dan stignu u restoran. Vinska karta prilično je dobra, s neobično prihvatljivim cijenama.

Damir & Ornella, Novigrad

Damir & Ornella već dvadeset godina baziraju meni na sirovim ribama, koje se filetiraju za stolom. U zadnje je vrijeme restoran značajno gastronomski napredovao, pa se vratio u sam vrh istarske i hrvatske restoranske scene. Damir & Ornella u svibnju još nisu imali formalnu vinsku listu.

San Rocco, Brtonigla

san-rocco-pasta-tartufi

San Rocco je klasični fine dining restoran s najboljim tartufima u Istri, odličnom vinskom kartom i izvrsnim kućnim maslinovim uljem, koje osvaja internacionalna priznanja.

Gdje se zapiti do kasno u noć 

Rigo, Novigrad

rigo-g2

Rigo je novi vinski bar u starom dijelu Novigrada, koji radi do dva ujutro i toči više od trideset vina na čaše. Rigo je jedan od najuzbudljivijih vinskih barova u Istri. Rigo se otvara u šest popodne.

Hedonist, Novigrad 

Hedonist je veliki koktel bar sa solidnim izborom miješanih pića.

Nomu, Novigrad

Sushi bar Nomu ima i najopsežniju vinsku kartu u Novigradu s vrlo mnogo vina na čaše. Vlasnik Alex Nardin veteran je noćnih klubova.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.