Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROPAST ILI TRIJUMF ZIMMER FREIA 300 tisuća novih kreveta kod privatnih iznajmljivača od 2017. do danas

zimmer

Pokušavajući opravdati slabiji lipanj i zabrinjavajući buking za srpanj, ministrica turizma Nikolina Brnjac jučer je izjavila da su apartmani poluprazni jer je privatni smještaj od lani dobio 33 tisuće novih ležajeva. Još je frapantniji i značajniji podatak da je broj kreveta kod privatnih iznajmljivača od 2017. godine porastao za nevjerojatnih 300 tisuća!

Podatak o 300 tisuća novih privatnih ležajeva u šest godina, od kojih su dvije bile pandemijske, naizgled govori o trijumfu malih poduzetnika. U stvarnosti, riječ je o potpunom slomu dosadašnjeg hrvatskog turističkog modela. Evo zašto. Prvo, gradnja bezbroj apartmana trajno je devastirala velike dijelove hrvatske obale i naštetila minimalnim urbanističkim standardima u mnogim jadranskim mjestima i većim gradovima. Nekontrolirana apartmanizacija izazvala je nenadoknadivu štetu.

Drugo, privatni iznajmljivači načelno, uz mali postotak iznimki, primaju goste niže kupovne moći, koji Hrvatsku pretvaraju u mediokritetsku destinaciju. Apartmanskim gostima uglavnom ne trebaju vrhunski restorani, raskošni barovi i prilika za dobar shopping. Sve to, međutim, treba gostima hotela s pet zvjezdica.

Da se razumijemo, ovaj portal nikad nije i nikad neće zagovarati isključivo visoki turizam. Hrvatska turistička industrija mora biti uključiva, što znači da mora privlačiti sve moguće grupe gostiju, od backpackera do gastroturista, koji svake večeri žele jesti u restoranima poput Cap Aurea i Pelegrinija. U zadnjih je šest godina ravnoteža između raznih slojeva hrvatskih turista očigledno teško narušena na štetu gostiju luksuznih hotela, jer je u tih šest godina otvoreno svega nekoliko velikih luksuznih hotela, ali smo zato dobili 300 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju.

Transformacija cijele obalne Hrvatske u ne baš lijepi zimmer frei, što je utjecalo i na strahoviti rast cijena nekretnina, posljedica je katastrofalne turističke politike Vlade Andreja Plenkovića. Plenkovićeva je Vlada faktičkim neoporezivanjem nekretnina pretvorila Jadran u glomazni, dosadni, nehumani apartman.

.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.