Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETNI DESERT ZA ODRASLE Kako napraviti granitu od espressa, jedan od genijalnijih sicilijanskih izuma

granita-g

Ljeti ćete svoj espresso možda češće zamijeniti cold brew kavom ili ledenom kavom. No jedan format kod nas je potpuno zanemaren a idealan je za ljetne vrućine. Granita od kave. Granite općenito nisu dio hrvatske sladoledne kulture, iako se u zadnje vrijeme češće pojavljuju (Melt radi neke od najboljih). 

Granita je još jedan savršeni talijanski izum koji spaja jednostavnost, eleganciju i funkciju. Osvježavajuća, ukusna i puno laganija od sladoleda jer ne sadrži mliječne sastojke, granita je kategorija za sebe i tek će postati globalna gastronomska opsesija. 

boogie-granita
Granita od badema, s ristrettom i briošem, Dino Galvagno za Boogie Lab

Na Siciliji gdje je nastala, granita nije usputno osvježenje već je važan dio tradicije. Točnije, dio tradicionalnog sicilijanskog doručka, posebno ljeti. Poslužuje se s briosciom, mekim mirisnim briošem na koji se dodaje još kuglica tijesta tuppo, i s espressom od tamno pržene kave. Originalne granite, naravno, imaju okuse tipične za siciliju: limun, mandarine, jasmin, mentu, pistaciju, i naravno kavu i bademe. Neke od najpopularnijih granita rade se i od jagoda, lubenice, dinje, breskve ili s grenadinom.

U Boogie Labu smo prije nekoliko dana probali odličnu granitu od badema, koju serviraju s ristrettom i briošem. Boogiejevu liniju sladoleda kreirao je chef Dino Galvagno, čiji je otac Sicilijanac. I tako je dio bogate sicilijanske kulture obogatio nove zagrebačke običaje, a nas je podsjetio na jedan od naših dražih deserata s ljetnih putovanja po Italiji, granita al caffè ili granitu od kave. Evo kako je jednostavno napraviti kod kuće.  

Granita od kave

  • 250 ml espressa
  • 250 ml vode
  • 70 g šećera kristala

Po želji

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 kockica crne čokolade

Skuhajte espresso i ostavite da se ohladi. U zdjelu stavite šećer kristal i otopite ga dodajući espresso na sobnoj temperaturi. Miješajte ručnom pjenjačom.  

I dalje miješajući dodajte vodu na sobnoj temperaturi. Ako želite dodatno balansirati okuse dodajte limunov sok, pola velike žlice, u fazi nakon što se zaslađena kava ohladi. Ako vam se kava čini preslatka, ne brinite, šećer je važan za teksturu a zamrzavanje će ublažiti slatkoću. Bazu ulijte u stroj za sladoled, trebat će vam oko 30 minuta da dobijete idealnu konzistenciju, a to je oblak sitnih kristalića leda. 

Ako nemate aparat za sladoled, možete granitu napraviti ručno. Bazu ulijte u veliku plitku posudu poput pleha, koja se može zamrzavati. Sve skupa stavite u hladnjak da se dobro ohladi, pa prebacite u zamrzivač. Posuda ne smije biti preduboka jer će se kava sporo zamrzavati i teško ćete je miješati. 

Nakon 45 minuta u zamrzivaču provjerite kavu. Na rubovima bi se trebala početi smrzavati a u sredini još biti tekuća. Vilicom dobro promiješajte da se kristalići leda pomiješaju s tekućinom. Ponavljajte svakih pola sata dok ne dobijete željenu konzistenciju i teksturu. Trebat će otprilike dva sata. 

Kad je granita gotova, poslužite je odmah. Možete je i ostaviti u zamrzivaču za kasnije, ali ćete je morati nastaviti miješati. Ako se granita previše smrzne, neki je prije posluživanja kratko samelju na pulsno u blenderu, ali to nismo testirali.

Divan starinski način posluživanja granite je s tučenim slatkim vrhnjem. Vrhnje u jako hladnoj zdjeli miksajte tako da mu postupno dodajete šećer u prahu. To napravite neposredno prije posluživanja, da šlag bude svjež i prozračan. Nemojte koristiti kupovni prah za šlag ili još gore one grozote od šlaga u spreju. U ohlađene čaše stavite granitu, dodajte veliku žlicu tučenog vrhnja, pa na njega naribajte crnu čokoladu. Obavezno probajte granitu s briošom, to je poseban užitak.

Druge verzije

Za još odrasliju verziju granite u bazu možete dodati alkohol. Na pola litre granite ide otprilike 100 ml likera od kave, višanja, čokolade, ili velika žlica žestokog pića, konjaka, whiskeya, sambuce ili slično. Imajte na umu da alkohol dosta utječe na kristalizaciju, morat ćete dulje miješati i granita će imati nešto mekšu, više tekuću konzistenciju. Alkohol dodajte u fazi kad je kava već zaslađena i ohlađena. 

U granitu od kave možete dodavati i kakao i začine poput kardamoma, cimeta, muškatnog oraščića, limunove korice ili ekstrakta vanilije. Možete ih dodati u espresso dok se hladi.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.