Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Uz uobičajeno izvrstan Sauvignon, Ivana Puhelek napravila je i prvi zaista dobar zelinski rose

puhelek-sauvignon-rose

Profesorica Ivana Puhelek lani je za svoj Sauvignon iz 2021. godine osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Radilo se o prvom Decanterovu zlatu za Zelinsko vinogorje. Ovih smo dana probali njen Sauvignon iz 2022. i Rose iz iste berbe.

Sauvignon iz 2022. koji je dobio Decanterovo srebro, aromatski je širi i ima manje hrskavu teksturu od zlatnog prethodnika, što je očekivana posljedica lanjske suše. No, Sauvignon gospođe Puhelek i dalje spada među pet ili šest najboljih hrvatskih sauvignona u rangu, recimo s Radovanom ili Štamparom ili Galićem.

Zeleni mirisni elementi i dobra svježina čine ga podesnim partnerom za puno ljetnih jela od rajčica i paprika, za mladi grašak, fažolete, carpaccio od povrća, kao i za kozje i ovčje sireve. Rose Ivane Puhelek, koji smo prvi put probali, ugodno nas je iznenadio.

Puhelek Rose proizveden je od crnog pinota. Boju je dobio kratkom maceracijom, a samo 2,5 grama šećera ostavlja dojam gotovo potpune suhoće. Ovaj svježi, voćni, ružičasti pinot noir hedonističko je aperitivno vino, no dobro se slaže s puno različite hrane. Jučer smo ga provjeravali uz Reljanovićev pršut, marinirane inćune i tête de moine, i u sva je tri slučaja dobro funkcionirao. Po ovoj bi ga vrućini trebalo piti uz roštilj i uz pizzu. Radi se jednom od najuspjelijih rosea iz okolice Zagreba.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Uz uobičajeno izvrstan Sauvignon, Ivana Puhelek napravila je i prvi zaista dobar zelinski rose

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min