Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZLATNA LISTA Sedam hrvatskih naglasaka s jučerašnjih Decanterovih Svjetskih nagrada

decanter-suci-1

Hrvatska je vinska industrija jučer postavila novi rekord: 25 zlatnih medalja na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama dvostruko je više nego prethodnih godina. Srebrnih i brončanih medalja je previše da bismo ih sve nabrojali. U ovom obilju zlata i srebra potrebno je istaknuti one vinarije i vina koje su posebno obilježile hrvatski uspjeh na DWWA.

1. NAJUSPJEŠNIJA VINARIJA Benvenuti, Kaldir

benvenuti-podrum-1

Nikola i Albert Benvenuti osvojili su tri zlatne medalje, za teran Anno Domini, za njegovu rebrendiranu verziju Livio Benvenuti i za već legendarni muškat San Salvatore, koji se pretplatio na Decanterova zlata i platine. Tri zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama kandidiraju kuću Benvenuti za naslov najbolje hrvatske vinarije u 2023. godini. 

2. NAJUSPJEŠNIJE VINO Beljska Graševina 2006.

Beljska Graševina iz 2006. nije najbolje ocijenjeno hrvatsko vino na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama. Ali je Graševina iz 2006. osvojila zlatnu medalju i na DWWA i na International Wine Challengeu, što je zaista izvanredan uspjeh koji se mora istaknuti. Gotovo je nevjerojatno da je sedamnaest godina staro suho bijelo vino, koje je originalno koštalo četiri ili pet eura, osvojilo zlatne medalje na dva uvjerljivo najvažnija globalna vinska natjecanja. 

3. NAJINOVATIVNIJE VINO Nerica Pošip 60, Korčula 

Oranž braće Krajančić, punjen u crne boce od terakote, novi je, značajan iskorak u stilizaciji najznačajnije dalmatinske bijele sorte. Pošip 60 probali smo dan prije proglašenja Decanterovih rezultata. Vino je upravo nevjerojatno bogato. Osim Neričinog maceriranog  pošipa još je nekoliko inovativnih vina nagrađeno veoma dobrim ocjenama. Tu prije svega mislimo na Mačovo Brdo, suhu, botritiziranu graševinu pokojnog Branka Mihalja, kojoj su nedostajala dva boda do zlatne medalje, kao i na malvaziju Justinu Ivana Damjanića. Riječ je o vinu koje istražuje nove stilske obrasce najpopularnije istarske sorte, baš poput malvazije OMO Milana Budinskom. Damjanićeva Justina osvojila je 93 boda i srebro, kao i Mihaljevo Mačovo Brdo.

4. NAJPRECIZNIJA BREND STRATEGIJA Kozlović Selekcija, Momjan

Prije šest godina Gianfranco Kozlović izmislio je liniju Selekcija kao vino klasu iznad bazičnih etiketa koje, međutim, ne smije biti preskupo i ne smije se miješati s njegovom ultrapremium linijom Santa Lucia. Selekcija Malvazija odmah je osvojila Decanterovu platinu. A sada je prvi Teran Selekcija osvojio Decanterovo zlato. Kozlović je, dakle, uspio stvoriti brend potvrđeno izvrsnih vina, po cijenama koje nisu previsoke.

5. NAJVEĆA IZNENAĐENJA Matijević Plavac i Florijanović Škrlet

Vinarije Matijević i Florijanović nisu nacionalno osobito poznate. Ne možemo se sjetiti mnogo zagrebačkih restorana koji na karti drže njihova vina. Zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama idealna su prilika za te dvije vinarije da se nametnu na nacionalnoj sceni. Posebno nas veseli zlato za škrlet, sortu koja doista posjeduje veliki potencijal za proizvodnju modernih bijelih vina.

6. POTVRDA KVALITETE NOVIH VINARIJA 

Ivan i Petra Leko, Bastiàn

Bujski Bastian, koji je lani pustio na tržište prve butelje, osvojio je srebrnu medalju za Rose iz 2022. čime se potvrdilo da je riječ o najboljem hrvatskom “provansalskom” roseu. Nakon što je lani osvojilo zlato za Gold Cuvée, baranjsko Zlatno brdo ove je godine dobilo srebra za Graševinu i Cabernet sauvignon. Očito je riječ o ozbiljnom, čvrsto utemeljenom projektu. A erdutski Royal Hill, najveća nova vinska investicija u Slavoniji, osvojio je 92 boda i srebrnu medalju za Estate Chardonnay. Treba svakako spomenuti i pregršt medalja za vina Tomislava Tolušića.

7. NAJUSPJEŠNIJI BRAČNI PAR Ivona i Slaven Jeličić 

ivona-slaven-jelicic

I jedan simpatični kuriozitet. Enologinja Ivona Jeličić proizvela je Jakob iz 2019. koji je osvojio zlatnu medalju. A njen suprug Slaven Jeličić kreirao je Ego Tribidrag još dok je radio za Josipa Galića. Ego Tribidrag također je osvojio Decanterovo zlato. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.