Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Casa Castillo Las Gravas (Parker, 98 bodova) ubraja se među najbolja crna vina koja možete kupiti u Hrvatskoj

las-gravas-casa-castillo

Casa Castillo iz Jumille spada među svega nekoliko španjolskih vinarija koje imaju posebna poglavlja u DiverXO-u, avangardnom i fenomenalnom madridskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, u kojem smo ručali prije dva mjeseca.

Takav status među španjolskim vinarijama u DiverXO-u imaju Pingus, Alvaro Palacios, Lopez de Herredia, Marques de Murrieta i još nekoliko klasičnih, povijesnih vinarija iz Rioje i Jereza. Casa Castillo nije, međutim, tradicijska ni povijesna vinarija , kao Vega Sicilia i Lopez de Herredia, niti razbija sve kriterije cijena španjolskih vina kao Pingus i Palacios.

Casa Castillo osnovana je 1991. godine, a u sam se svjetski i španjolski vrh probila zahvaljujući Robertu Parkeru, koji je nekoliko njenih vina ocijenio s 98 do 100 bodova. Tako je monastrell Pie Franco lani dobio čistih 100 boodva, a Las Gravas, cuvee monastrella i garnache, 98 bodova. Oba vina dolaze iz berbe 2020.

U redu, ovdje moramo podsjetiti da Robert Parker već godinama osobno ne ocjenjuje vina i da više nije većinski vlasnik Wine Advocatea. Svejedno, Wine Advocate i sve drugo što izlazi pod Parkerovom egidom i dalje zadržava dovoljno visoke kriterije da čista Parkerova stotka potajno impresionira i one vinske entuzijaste koji se hvale sloganom Parker Gave Me 50. A o široj i konvencionalnijoj publici da ne govorimo.

Prije nekoliko dana probali smo Las Gravas, višu srednju liniju Case Castillo. Govoreći u financijskim terminima, Las Gravas košta pedesetak eura, a Pie Franco od 140 do 150 eura. Radi se, naravno, o maloprodajnim cijenama. Las Gravas je  apsolutno zasluženo dobio Parkerovih 98 bodova. Riječ je o jednom od desetak najboljih crnih vina koja se trenutno prodaju u Hrvatskoj.

Las Gravas vas prvo napada nevjerojano snažnom aromom Luxardo maraski, koja se zatim širi prema crnoj čokoladi, humidoru, laku i toplim začinima. Posve je neobično da mlado vino posjeduje toliko kompleksnih aroma. Okus slijedi bouquet: intenzivne, “lakirane” višnje i trešnje u crnoj čokoladi miješaju se s mediteranskim začinima i slatkim, svijetlim wrapperom cigare. Tanini su jako zreli, glatki i bogati, vino je svježe, no najvažnija njegova značajka jest zaista senzacionalan intenzitet bouqueta i okusa, koji traje minutama.

Druga najvažnija osobina Las Gravasa svakako je elegancija: krajnje je rijetko i u najvišim svjetskim okvirima probati vino koje je istodobno toliko intenzivno, prebogato, rubno pregusto a opet savršeno balansirano i graciozno.

Casa Castillo, u vlasništvu obitelji Vicente, raspolaže s oko 200 hektara vinograda na padinama Sierre del Molar kraj Jumille. Neki od vinograda penju se do čak 700 metara, što gustim i moćnim crnim vinima osigurava svježinu. Sortiment se uglavnom sastoji od monastella i crne garnache, s nešto syraha. Jumilla se nalazi u jugoistočnoj Španjolskoj, blizu Murcie. Klima je veoma topla, ljetne vrućine znaju biti brutalne, s vrlo malo kiše.

Vrhunske etikete Case Castillo fantastičan su primjer vina koja zaista spadaju među najbolja na svijetu a ne koštaju milijun dolara, nego su, recimo, jeftinija od nekoliko hrvatskih preskupih vina koja nikad neće dobiti Parkerovu stotku.

Las Gravas i druga vina Case Castillo distribuira zagrebački Vivat. Las Gravas je  perfektno vino za wagyu i vrhunsku bellotu. Mi smo ga pili uz 72 l-postotonu Valhronu, uz koju je išlo jednako dobro kao uz japansku govedinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.