Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PETER POLETTI ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. U 2022. nadoknadili smo sve gubitke iz pandemije. A ove ćemo godine imati više vina 

poletti-vinski-izvjestaj-g

Peter Piero Poletti, turistički vodič i lokalni kroničar iz Markovca kraj Višnjana, spada među malu skupinu potpuno samozatajnih istarskih vinara. Obitelj Poletti, baš kao i obitelj Pilato, nikad se nije previše eksponirala u medijima.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Zvuči patetično i šablonski, ali umjesto Polettija zaista su govorila njihova vina. Katkad neočekivano glasno. Obitelj Poletti proizvodi vina veoma mnogo godina, a živi u Markovcu još od 1842. i to na istoj lokaciji: prastari vinski podrum iz prve polovice 19. stoljeća i danas je funkcionalni dio njihova sadašnjeg imanja.

poletti-podrum

U četvrt stoljeća prisutnosti na modernoj istarskoj i hrvatskoj vinskoj sceni Poletti su uspjeli izazvati nekoliko senzacija među profesionalcima. Prvo, na kušanju starih svježih malvazija održanom 2012. godine u zagrebačkom restoranu Dubravkin put, jedna od Polettijevih malvazija ušla je među tri najbolje. Ponavljamo, radilo se o malvazijama koje nisu bile dizajnirane da traju godinama. Drugo, preklani smo u podrumu obitelji Poletti probali njihovu malvaziju iz 2005. koja također nije školovana da odležava.

Moramo priznati da ne znamo ni jedno istarsko bijelo vino iz inoksa koje je poslije dvadeset godina zadržalo toliko svježine. Treće, Polettijev Cabernet sauvignon iz 2003. godine jedan je od najdugovječnijih i najživljih u Istri. Cabernet sauvignon nije idealan sorta za istarska vinogorja. Pogotovo to nije bila početkom dvijetisućitih, prije globalnog zatopljenja (premda je 2003. bila veoma vruća berba, koja jest najavila globalno zatopljenje). Stoga nas je zaista iznenadila zrelost i slatkoća tanina, pomiješana s još uvijek dobrim kiselinama u vjerojatno najvrednijem vinu kojeg je Piero Poletti dosad napravio.

poletti-vinart-malvazija

Četvrto, na slijepom kušanju mladih malvazija iz berbe 2020. održanom u Plavom podrumu u proljeće 2021, sommelierka Daniela Kramarić, neprijeporno vodeća hrvatska stručnjakinja za malvazije, proglasila je Polettijevo vino najboljim uz Coronicu, koji tradicionalno pobjeđuje na takvim kušanjima. Iza Petera Polettija je, znači, dvadeset godina izvrsnosti. Uz malo više smisla za samopromociju, vina Poletti već bi dugo bila na većini vinskih karti vodećih hrvatskih restorana izvan Istre. Ali nisu.

Što, međutim, zahvaljujući turizmu više nije problem. “Nikad nismo prodali toliko vina kao lani,” rekao nam je Piero Poletti u razgovoru za Vinski izvještaj. “To znači sljedeće,” nastavio je gospodin Poletti, “Prvo, lanjskom smo prodajom kompenzirali gubitke iz prve pandemijske godine kad se vino nije prodavalo. Drugo, ostali smo bez nekoliko vina. Ostali smo bez rosea Rosella, Malvazije Classice i Chardonnaya. I tu činjenicu smatram našim najvećim uspjehom. Ona dokazuje da nas je tržište prepoznalo.”

poletti-presa

Gospodin Poletti drži da će nestašicu vina u idućim godinama nadoknaditi urodom iz novih vinograda: “Tijekom pandemije bili smo marljivi, pa smo zasadili nešto novih vinograda. Oni uskoro dolaze u rod, što znači da ćemo imati i više vina. S obzirom na očekivanja od turizma, jasno je da će nam trebati više vina.” Poletti je, kao i većina istarskih naprednih vinara, otvoren prema prelasku na ekološku proizvodnju. Poletti, dapače, smatra kako će ekološka proizvodnja u ne tako dalekoj budućnosti postati univerzalna.

“S obzirom na trendove u regulativi Europske Unije, čini mi se prilično jasnim da ćemo za desetak godina svi morati ući u ekološki sustav proizvodnje što je, naravno, dobro. Sad je krajnje vrijeme da se pripremimo za prelazak na organski uzgoj,” kaže Peter Poletti. Obitelj Poletti veoma je duboko u vinu: Pierov sin Mateo prvo je studirao ekonomiju da bi kasnije upisao enologiju, što znači da je brend Poletti siguran za još jednu generaciju.

poletti

Ali Poletti znaju što govore kad spominju turizam. Ne samo zato što je gospodin Poletti godinama radio kao turistički vodič. Poletti su, naime, vlasnici Case Manzolin, jednog od najljepših porečkih restorana, smještene u najstrožem centru najstarijeg istarskog turističkog grada, par koraka hoda od Eufrazijeve bazilike. Iz Case Manzolin Poletti mogu precizno detektirati turističke trendove i izračunati koliko će otprilike vina prodati. Budući da obitelj Poletti u 2023. godini planira otvoriti novu kušaonicu, sasvim je sigurno da će potražnja za njihovim vinima dodatno porasti jer mnogo istarskih vinara kod kuće prodaje između 20 i 30 posto ukupne proizvodnje. Važno je da kupci mogu biti sigurni kako se kvaliteta i dugovječnost vina Poletti neće kompromitirati, neovisno o sve većoj potražnji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.