Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi pošip Jakše Krajančića vjerojatno je najpreciznija Nerica do danas

posip-nerica-2022-g

Prije šest ili sedam godina Nerica Jakše Krajančića promovirala je novi model pošipa. Rane Nerice bile su izrazito svježe, gotovo hrskave, s ponešto zelenih nota, što se nije svidjelo mnogim tradicionalistima. Danas se, međutim, baš takvi pošipi proizvode od ne samo na Korčuli, nego doslovno po cijeloj obali, od Zadra, preko Kaštela, do južne Dalmacije.

Za jedan od svojih naglašeno svježih pošipa, onaj iz 2016, Jakša Krajančić dobio je Decanterovu zlatnu medalju. Jakša Krajančić svojim je ranim Nericama suštinski promijenio scenu pošipa, najvažnije dalmatinske autohtone sorte. U kasnijim su berbama Nerice postale više južnjačke, bogatije, aromatičnije i gušće. Radilo se o veoma dobrim vinima koja su se, međutim, bitno razlikovala od prvih Nerica.

posip-nerica-2022-ID

Godina 2021. donijela nam je povratak na Neričin stil iz šampionske 2016. Berba 2022. demonstrira, pak, ravnotežu između ranih i kasnijih Nerica. Lanjskoj usprkos, nova je Nerica veoma svježa, gotovo hrskava, s puno herbalnih elemenata na nosu. Međutim, poslije dvadesetak minuta u čaši, arome postaju tople, južne, pune citrusa i kore citrusa.

U jednom nam se trenutku, pet do šest sati poslije otvaranja boce, učinilo kao da u novoj Nerici osjetimo mirise zrelih marelica a na okusu tragove meda, koji baš i nisu tipični za pošip. Nerica iz 2022. postigla je optimalni balans između dva svoja karaktera: onog svježeg i onog vrućeg, bogatog, korčulanskog. Utoliko je riječ o najpreciznijoj Nerici do danas, koja bi morala postati veliki restoranski hit.

Gastropreporuka kamenice, dagnje, dondole, sirovi škampi, sirove kozice, škampi, hlapovi i jastozi na žaru, trilje od kamena, škrpina, ježinci, jadranske lignje, sushi, ceviche, mladi kozji i ovčji sir, dulje odležani kravlji sir

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.