Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Iločki podrumi ove godine najavljuju nova vina i sade pet hektara novih vinograda 

vinski-izvjestaj-ilocki-podrumi

Iločki podrumi jedna su od najveće četiri hrvatske vinarije. Dobro pamtimo jesen u Iloku, par godina prije pandemije, kad se pred ulazom u vinariju Iločkih podruma u Tuđmanovoj ulici formirala dugačka kolona traktora s prikolicama: lokalni su vinogradari donosili grožđe u Iločke podrume. Iločki su podrumi svojedobno otkupljivali grožđe s oko 300 hektara podunavskih vinograda.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Grožđe se plaća na vrijeme, što tu veliku tvrtku čini važnim faktorom ekonomske stabilnosti u svojedobno bogatom a danas prilično siromašnom području. Iločki podrumi spadaju među najnagrađivanije hrvatske vinarije u inozemstvu. Iločki podrumi već više od deset godina gotovo redovito osvajaju zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama i International Wine Challengeu.

ilocki-stari-podrum

I lani su Iločki podrumi dobili zlatnu Decanterovu medalju za Traminac iz izborne berbe prosušenih bobica iz 2016. godine. Traminac je, naravno, trademark Iločkog vinogorja, no Iločki podrumi proizvode i jako dobru graševinu u svim rangovima cijena, od bag in boxa do luksuzne Velike berbe, kao i jedan od zaista rijetkih uspjelih hrvatskih bijelih pinota. Kao velika tvrtka, s više od dvije stotine zaposlenih i brojnim kooperantima, Iločki podrumi teško su se suočavali s pandemijom.

velika berba
stari-podrum-ilok

Za vinarije s masovnom proizvodnjom svako je smanjivanje tržišta opasno, a kad se radi o drastičnom smanjivanju tržišta, kao 2020. godine, situacija postaje doslovno kritična. Stoga se vodstvo Iločkih podruma našlo pred dosta kompliciranim zadatkom; kako održati normalnu proizvodnju, kako zadržati visoku kvalitetu vina, i kako planirati budućnost, s obzirom na financijske udarce iz pandemijskog vremena. Danas se čini da je ova složena jednadžba uspješno riješena. “U 2022. godini zabilježili smo bolju prodaju nego u rekordnoj 2019. čemu je, naravno, pridonijela odlična turistička sezona,” rekli su nam u Iločkim podrumima. “Posebno je važno da raste prodaja vina viših kvalitetnih razreda. Međutim, sama činjenica da smo se vratili na pretpandemijske brojke, ne znači da možemo nadoknaditi dvije izgubljene godine. Realno govoreći, još ćemo dugo osjećati posljedice pandemije.”

ilocki-podrum

Na posljedice korone nadovezali su realni ekonomski problemi tipični za sve hrvatske vinarije u 2022. godini, s tim da ih velike kuće teže rješavaju jer u jednom trenutku moraju kupiti više boca, čepova i papira za etikete, i potrošiti više novca za energente. “Naš glavni problem u 2022. bio je ogroman rast svih troškova poslovanja,” kažu u Upravi Iločkih podruma. Zbog toga smo morali povisiti cijene vina, što bi moglo imati dugoročne negativne posljedice na potrošnju vina uzmemo li u obzir smanjenu kupovnu moć domaćih potrošača uslijed opće inflacije. Jasno je da nismo mogli ukupni rast troškova preliti u cijenu vina, jer bi onda vino postalo gotovo nedostupno za većinu kupaca. Zato smo morali pronaći unutarnje rezerve, da bi uspostavili održivi poslovni model u sadašnjim tržišnim uvjetima. U ovom je trenutku vinarstvo u Hrvatskoj diskutabilno profitna djelatnost,”smatraju u Iločkim podrumima. Usprkos svemu tome, Iločki podrumi pokazali su dovoljno snage za napredak. 

Iločki podrumi, primjerice, već sad primjenjuju pojedine ekološke prakse, a Uprava se nada da će u narednom razdoblju, i u određenom opsegu, prijeći na punu ekološku proizvodnju. Drugo, Iločki podrumi u proljeće 2023. sade novih pet hektara vinograda. Treće, iločki podrumi planiraju povećanje broja kreveta u svom turističkom sektoru; ovdje valja podsjetiti da je imanje Iločkih podruma na čuvenom Principovcu jedno od najljepših i turistički najpotentnijih u cijeloj istočnoj Hrvatskoj. 

I treće, osobito zanimljivo, Iločki podrumi najavljuju nova vina. Evo što su nam doslovno rekli u upravi Iločkih podruma: “U konačnici, planiramo proširenje vinske ponude. Planiramo nove proizvode, posebno u sektoru vinske proizvodnje u kojem Iločki podrumi možda nisu bili dovoljno poznati.” Zvuči optimistično. A razlog za optimizam nalazi se prije svega u buteljama Iločkih podruma, koje ni u vrijeme pandemijske krize nisu izgubile na kvaliteti, atraktivnosti i autentičnosti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.