Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Le Kolač Roberta Hromalića, s posve novim konceptom kolača i bruncha, mogao bi biti bilo gdje u Parizu ili Londonu 

le-kolac-g

Robert Hromalić, uz Petru Jelenić i dalje najvažniji hrvatski slastičar, u novom kompleksu Park kneževa u zagrebačkoj Branimirovoj ulici otvorio je veliku slastičarnicu. 

le-kolac-prostor

Otkako se vratio u Hrvatsku iz Pariza, Hromalić je prošao niz faza: od genijalnih restoranskih deserata s kojima je postao poznat u nekadašnjem Timeu, preko ekskluzivne i za ono vrijeme preambiciozne butik slastičarnice Time u Teslinoj, do hiperpopularnog Le Kolača u Petrovoj , outleta u Black Konzumu do širenja dostave tijekom pandemije. U zreloj fazi, s dosta poslovnog iskustva i relativno dobroj ekonomskoj konjukturi, Le Kolač u pravo vrijeme pokreće svoj najambiciozniji projekt.

le-kolac-pecan

Le Kolač Park kneževa je elegantno, izvrsno dizajnirano mjesto (dizajn potpisuje Arhikultura) za brunch, kavu, čašu šampanjca i, naravno, Hromalićeve kolače. Svijetlom prostoru kojim dominira dugački mramorni šank ton daju mural Klare Rusan Klarxy koji prikazuje ciklus hrane od polja do stola, i veliki bijeli diskovi iznad bijelih sofa. Sa slastičarskim, kuharskim timom i servisom, tim Le Kolača sada ima šesnaestero članova.

le-kolac-salata

Nakon malog Le Kolača u Petrovoj, gdje kupci kolače uglavnom kupuju za van, novi Le Kolač zamišljen je kao izrazito društven prostor, po organizaciji sličan starim pariškim kafeima u kojima gosti sjede gotovo zajedno, i sjednom od najljepših skrivenih terasa u Zagrebu. Po konceptu, Le Kolač nas je najviše podsjetio na londonski Cakes&Bubbles Alberta Adrie. Osim Hromalićevih kolača, koji sada dolaze u posve novim formama (nema više poznatih duguljastih kolača ni eklera) i recepturama, u Le Kolaču poslužuju salate, losos, izvrsne sendviče, tartar od tune…

le-kolac-losos

U kišni utorak u Le Kolaču smo brunch počeli s Le Kolačevom gusjom paštetom i sourdough kruhom koji porečki pekarski kolektiv Bread Point peče po Hromalićevoj recepturi. Pašteta je bila nježna, svježa i odličan početak onoga što je slijedilo. Poširani losos dolazi u prilično raskošnoj porciji ukrašen cvijećem, a salata od piletina s brdom tostiranih cijelih pistacija, na puno zelene salate i s pravom stracciatelom. Tacosi s tunom dolaze s puno svježe krupno rezane tune, fino mariniranim lukom i lagano začinjeni. Vinska lista je kratka ali prilično dobro pogođena, sa solidnim proseccom, izvrsnim biodinamičkim šampanjcem Ruppert Leroy i nekoliko prirodnih vina. Kava je talijanski klasik Vergnano.

le-kolac-lava

No najzanimljiviji u novom Le Kolaču su, naravno, kolači. Svi kolači se rade na licu mjesta pa ih gosti dobivaju posve svježe, lista nije preduga pa će Le Kolač svaka tri tjedna mijenjati jedan od dva kolača, a u ponudi su i flightovi za degustaciju, s nekoliko malih kolača u obliku kockica. U prvom flightu će biti Financier od maline, Canelle s vanilijom, Pasteis de nata i kolač od jabuke i vanilije. 

Hromalić je zadržao klasike poput Lješnjaka&Karamele i Basque Cheesecakea, neki kolači dolaze u novim osvježenim verzijama poput veganskog flana od pistacija s višnjama i amarenom, a novi kolači spadaju među najbolje koje je Hromalić dosad napravio. Prvenstveno mislimo na fenomenalni, slatko-slankasti Tart of pecan oraha s puno cvijeta soli u karamelu i svilenom, perfektnom kremom. Novi su i hladni lava cake i Pavlova koja upravo ulazi u pravu sezonu šumskog voća. U novom spektakularnom Le Kolaču radi odličan tim iz Petrove, pojačan s novim kuharima za slana jela. Le Kolač je izuzetno važan pomak na zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni. U Zagrebu, a ni u Hrvatskoj, još nije radila ovako ambiciozna slatičarnica. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.