Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li i Filipinci u Hrvatskoj osnovati sindikat? I kako će u tom slučaju reagirati ugostitelji i hotelijeri? 

konobar

Nepalci u Hrvatskoj počeli su raditi na sindikalnom organiziranju. Na uskrsni je ponedjeljak u Zagrebu održan sastanak osamdesetak predstavnika nepalskih radnika u Hrvatskoj. Taj je sastanak bio početni korak u sindikalnom djelovanju Nepalaca u Hrvatskoj. Nepalaca je u Hrvatskoj oko 15 tisuća. Zaposleni su uglavnom u građevini i u dostavnim servisima.

Zadnjih su tjedana mediji puni informacija o teškim uvjetima u kojima žive Nepalci u Hrvatskoj, o njihovim lošim plaćama i o eksploatatorskom ponašanju agencija koje ih dovode. Zbog svega toga sasvim je logično da se Nepalci žele sindikalno organizirati.

Ovdje je važno reći da u Hrvatskoj djeluje nekoliko stotina agencija za dovođenje stranih radnika, i da se broj stranih radnika procjenjuje na oko 125 tisuća. Filipinci su najzastupljeniji među prekomorskim zaposlenicima u hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu.

Skoro svi vlasnici lokala hvale svoje Filipince. Međutim, ako Nepalci u bilo kojem pravnom ili neformalnom obliku počnu zajednički nastupati prema poslodavcima, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i Filipinci. U tom se slučaju pravila igre mijenjaju, jer poslodavac više ne razgovara samo s desetak filipinskih konobara koji su mu upravo neophodno potrebni, nego s organizacijom koja će zahtijevati da tih desetak filipinskih konobara, kao i tisuće drugih filipinskih konobara i kuhara svugdje po Hrvatskoj, budu u svojim pravima izjednačeni s hrvatskim konobarima i kuharima. Ako se to zaista dogodi, vidjet ćemo hoće li Filipinci ostati najpopularnija radna snaga u hrvatskom ugostiteljstvu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.