Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

URBANOVO 2023. Najveći kontinentalni vinski party ove se godine u Međimurju održava od 12. do 14. svibnja

urbanovo-g

Ono što su u zadnje dvije tri godine napravili Međimurski vinari može se usporediti sa svojedobnim istarskim IQ pokretom. Nova generacija međimurskih vinara ozbiljno je shvatila istarske lekcije: organizirani zajednički nastupi, modernizacija proizvodnje i stila vina, brendiranje i promocija cijele regije i Urbanovo, centralna vinska smotra, kojoj je osim međunarodnog ocjenjivanja i valorizacije lokalnih etiketa cilj što šire popularizirati međimurska vina, slično kako to s istarskim malvazijama već godinama uspješno čini Vinistra.

urbanovo-5

Naravno, međimurska vinska strategija prilagođena je specifičnostima regije, ali rezultati su očigledni. Imena istaknutih međimurskih vinara danas se rutinski nalaze na vinskim kartama, njihove radionice na vinskim festivalima su prepune. Međimurci su, naravno, specijalizirani za sorte i vina hladnijih krajeva, pjenušce, sauvignone, pušipele, što je dodatni tržišni argument s obzirom na činjenicu da su većina njihove proizvodnje svježa vina idealna za gastronomiju i turističku sezonu, a sve je jači i trend prelaska na ekološku i organsku proizvodnju.

urbanovo-8
urbanovo-2

Svake godine međimurski se vinari okupljaju na svojoj glavnoj smotri Urbanovu u Štrigovi. Urbanovo počinje s Međunarodnim ocjenjivanjem vina, kulminira centralnim događajem Festivalom Pušipela i završava Otvorenim podrumima. Na ovogodišnjem Festivalu Pušipela koji će se održati od 12. do 14. svibnja u Domu kulture Štrigova, nastupit će 24 vinarije.

Festivalu Pušipela prethode Međunarodno ocjenjivanje vina 28. i 29. travnja i Urbanovo gurman tjedan od 5. do 14. svibnja. Vinarije će u sklopu Otvorenih podruma posjetitelje primati 19. i 20. svibnja. Tijekom Festivala Pušipela otvorit će se i izložba Vino na granici, vino na meji, a najavljeni su i Wine & gastro urban night show, Wine & run, vinske radionice i vinski kviz. Festival je otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice po cijeni od 20 eura. Cijeli program Urbanova 2023. možete pratiti OVDJE.

URBANOVO 2023.

Dom kulture Štrigova, Štrigova 103

Međunarodno ocjenjivanje vina 

28. i 29. 04. 2023.

Urbanovo gurman tjedan 

05. – 14. 05. 2023.

CENTRALNI DOGAĐAJ – Festival Pušipela

12. – 14. 05. 2023.

12:00 – 19:00

Ulaznica 20 eura

Otvoreni podrumi 

19. i 20. 05. 2023.

VINARIJE: Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovres, Medenjak, Munđarov Breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.