Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TOMISLAV BOLFAN ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Planiramo izgraditi solarnu elektranu i predstaviti novi rose pjenušac

vinski-izvjestaj-bolfan

Tomislav Bolfan iz Hrašćine blizu Krapine jedan je od pionira hrvatskog ekološkog vinarstva. Bolfan je, naime, ekološki certifikat dobio još 2010, samo četiri godine poslije osnivanja vinarije, kad mnogi hrvatski vinari nisu ni počeli razmišljati o prirodnom pristupu vinogradarstvu. Tomislav Bolfan bio je i jedan od prvih hrvatskih biodinamičara i steinerovca.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Bolfan se kasnije odrekao učenja Rudolfa Steinera, zbog religioznih razloga: sada tvrdi da je Steinerovo učenje suprotno kršćanstvu. Tomislav Bolfan hrabar je čovjek. On nije vinogradar ni vinar po struci i naslijeđu, ali je svejedno prije mnogo godina kupio dvadeset hektara vinograda, koje je u vrlo kratkom roku prebacio na organski uzgoj. I zatim se našao pred zidom.

bolfan-vinogradi
Bolfanovi vinogradi u Hrašćini

U ono vrijeme, u prvom desetljeću ovog stoljeća, zagrebački restorateri i hotelijeri nisu smatrali normalnim a kamoli poželjnim da na vinske karte stavljaju vina iz okolice Zagreba. Dapače, zagrebački su hotelijeri i restorateri bijela vina iz sjeverozapadne Hrvatske smatrali tek materijalom za gemište, dok su crna svodili na mladi portugizac. Bolfan se, dakle, susreo sa zatvorenim tržištem, da bi kroz godine zaista ozbiljnog rada skupa s velikom plešivičkom trojkom, promijenio percepciju o vinima Bregovite Hrvatske.

Ovdje je zanimljivo spomenuti da je sam izraz Bregovita Hrvatska nastao na terasi Bolfanove kleti na Vinskom vrhu, iznad Hrašćine. Tony Hodges, engleski marketinški genij koji je dijelom artikulirao sadašnje hrvatsko vinsko nazivlje, pa i službena imena hrvatskih vinskih regija, na Bolfanovom je imanju izmislio termin Hillside Croatia, koji smo par dana kasnije preveli u Bregovita Hrvatska. U sedamnaest godina obrađivanja vinograda i proizvodnje vina Tomislav Bolfan konstantno je unapređivao kvalitetu većine svojih etiketa.

bolfan-2
Mjesto na kojem je nastao izraz Bregovita Hrvatska

Sauvignoni redovito spadaju među najbolje u Hrvatskoj; hrskavi su, zeleni ali i supstancijalni. Rizlinzi, oni iz viših linija, znaju biti impresivni, duboki i veoma dugotrajni, no najvrednija svoja vina Tomislav Bolfan proizveo je tek nedavno. Bolfana smo posljednji put posjetili u veljači 2022. godine. Tom smo prilikom, među ostalim vinima, kušali Naturu i Aromano.

bolfan

Aromano je sivi pinot maceriran šest do sedam dana, uzorno uljaste teksture s kompleksnim bouquetom u kojem se miješaju poširane kruške, jabuke i asocijacije na lak, tipične za jače oranže. Vino je elegantno, moćno, ali i svježe i dobro podnosi 14, 5 posto alkohola. Natura je, pak, potpuno suhi, jako aromatični traminac iz berbe 2017. proizveden bez dodatka sumpora. Natura je raskošna i svježa. Ovdje je naglasak na svježini još važniji, jer je traminac grožđe s prirodno niskom kiselinom. Proizvesti traminac poput Nature zaista je iznimno zahtjevan pothvat koji izaziva poštovanje. Oba ova vina trebala bi se naći na vinskim kartama ambicioznih gastronomskih restorana, kao i onih restorana koji žele promovirati prirodna vina. 

U svojoj potrazi za postizanjem što optimalnijeg sustava ekološke i održive proizvodnje, Tomislav Bolfan za 2023. godinu najavljuje izgradnju solarne elektrane. Riječ je o nastavku investicijskog ciklusa iz 2022. godine, kad je vinarija Bolfan dobila podrum za pjenušava vina i novu dvoranu za prezentacije. Dobra prodaja vina u lanjskoj godini omogućila je lakšu realizaciju ranije pripremljenih investicija.

Tomislav Bolfan kaže da se lani vratio na razinu prodaje iz 2019. zadnje pretpandemijske godine, koju mnogi vinari pamte po dobrom. A kad je riječ o novim vinima, Tomislav Bolfan u 2023. planira predstaviti ružičasti pjenušac. Što je sasvim logično. Sjeverozapadna Hrvatska klimatski je najpodesnije područje u cijeloj zemlji za proizvodnju pjenušavih vina. Bolfan već dugo vremena proizvodi pjenušac Centurion, u verzijama sa srebrnim i zlatnim čepom. Pjenušavi Rose normalna je ekstenzija brenda, pogotovo na tržištu koje zbog turizma svake godine guta sve više i više pjenušaca. Tomislav Bolfan svakako je najvažniji zagorski vinar modernog vremena, koji iz godine u godinu dokazuje da se nije umorio od inovacija. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.