Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S Josipom Barišićem, glavnim Agrolaguninim enologom, probali smo novu Malvaziju Festigiu. Zasluženo je osvojila zlato na Vinistri

festigia-1

Nova Festigia, prestižna malvazija Agrolagune iz Poreča, istodobno je naglašeno svježa, ali i kremasta i široka. Probali smo je prije dva tjedna u novoj, modernoj Agrolaguninoj kušaonici u Poreču, u društvu glavnog enologa, mladog i hiperenergičnog Josipa Barišića.

Gospodina Barišića pitali smo je li Malvazija Festigia iz 2022. prošla kroz drvo. Odgovorio je da to vino nije vidjelo drvo.  Kremoznost i širina dolaze od sur liea. Osim toga, Festigia iz lanjske berbe kratko je macerirana, što je utjecalo na punoću tijela. 

Riječ je o jednoj od najuspjelijih Malvazija Festigia do danas i o jednoj od najboljih malvazija iz 2022. koje smo dosad probali. Osim što perfektno kombinira svježinu i neočekivanu kremastost, ona je puna različitih aroma, od herbalnih, preko citrusnih do tipičnih mirisa jabuka i marelica. 

Okus je dug i konzistentan s prigušenom, diskretnom gorčinom na završetku. Nova Malvazija Festigia gastronomsko je vino koje će trajati godinama, i koje je zasluženo osvojilo zlatnu medalju na recentnom Vinistrinom ocjenjivanju. Osobito je važno što nove Festigije ima mnogo. Napunjeno je 125 tisuća butelja, a grožđe je došlo iz vinograda kraj Fuškulina i Vižinade, dakle s dvije bitno različite lokacije.

S obzirom na činjenicu da Agrolaguna raspolaže sa 630 hektara vinograda, što je čini drugim najvećim vinogradarom u Hrvatskoj, gospodin Barišić svake godine može selekcionirati optimalno grožđe za vrhunsku malvaziju. A jednom će vjerojatno moći proizvoditi, u malim serijama, niz single vineyard malvazija.

Osim Malvazije Festigie, u Agrolaguninoj novoj kušaonici probali smo svježi, mekani, zaobljeni Rose napravljen od borgonje i merlota, koji je napunjen u 150 tisuća butelja, kao i mladu Malvaziju u prozirnoj boci, koja je tiražom od 800 tisuća butelja nedodirljivi rekorder među svim buteljiranim vinima u Hrvatskoj.

Među mladim crnim vinima osobito nam se svidjela Terra Rossa, cuvee merlota i cabernet sauvignona, dizajnirana kao crno vino za ljeto. Terra Rossa je puna voćne svježine, ali ima i dovoljno supstance i tijela da bi fino išla uz pizzu i roštilj.

Među starijim crnim vinima impresionirao nas je Merlot Festigia iz 2020. Istra je puna merlota, ali ovaj spada u malu grupu zaista vrhunskih. Za hrvatsku je vinsku scenu iznimno važno da veliki proizvođači poput Agrolagune, čija su vina široko dostupna, stalno podižu letvicu ambicija i kvalitete.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.