Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Medena u Novom Zagrebu peče korektne napolitane, ima razumne cijene i posve skandaloznu vinsku kartu 

medena-g

Medena je nova pizzerija u Novom Zagrebu, sa savršenom lokacijom par metara od Avenue Malla, par koraka od Magazinske kleti. Ambijent je ugodan na ostakljenoj terasi koja sada funkcionira kao dio pizzerije namijenjen pušačima. Nepušački dio bliži ulazu izgleda posve neprivlačno, osim ako baš ne uživate sjediti s pogledom na hladnjak pun mortadela i salama u plastičnim folijama.

Posluga je vjerojatno najbolji element Medene. Konobari su brzi, ljubazni i prilčno efikasni s obzirom da ih nema previše. Na relativno punoj zatvorenoj terasi sve je goste posluživala jedna konobarica. Izbor pizza nije prevelik što je dobro, ali je dovoljan za široku publiku kojoj se Medena obraća. Medena nije mjesto za gourmet pizze ni za geekove. Imaju trinaest pizza, iz repertoara koji je u Zagrebu postavila još O’Hara u svojim herojskim danima, od Margarite, pizze s pistacijama i mortedelom, s bresaolom i rikulom, Diavole do potpisne pizzu Medena sa skutom, pršutom i medom i par gluposti poput pizze Tartufo s kremom od tartufa i A la Turke s purećom šunkom. 

medena-pizza

Naručili smo Margaritu i Diavolu. Obje pizze su tipične napolitane kakve se poslužuju u novijim hrvatskim pizzerijama; elastično, vrlo prozračno tijesto, vrlo tanko a dobro zapečeno na sredini. Pizze su umjereno ukusne, Diavola zbog pikantne salame i feferona ukusnija od Margarite. Na obje pizze je, međutim, bilo previše mozzarelle (srednja talijanska industrijska klasa) čija količina stvara problem i u okusu i na sredini pizze. Sastojci su općenito korektni, ništa više od toga. Tijesto je školski fermentirano i pečeno i nakon što pojedete pizzu ne osjećate nikakvu težinu.

Sve u svemu, što se hrane tiče Medena je pristojna kvartovska pizzerija koja daje kvalitetu očekivanu za njen cjenovni rang od 7,50 do destak eura, i trudi se biti zanimljiva bez gastronomskih ambicija. Osim pizza na stalnom meniju, Medena ima i pizzu mjeseca s nešto ambicioznijom recepturom, plate s narescima, salate i klasične pizza sendviče.

medena-cannoli

Pića su lošiji dio ponude. Izbor piva još je donekle i podnošljiv, Baltazar i još nekoliko etiketa Pivnice Medvedgrad, nekoliko San Servola, Velebitsko i par industrijskih piva što je nažalost očito neizbježno. Ali vinska lista jedna je od najskandaloznijih koje smo vidjeli u Zagrebu u zadnje vrijeme. Prvo, cijeli prvi do segmenta naslovljenog Vino zauzima – Somersby. Da, pet Somersbyja, prezaslađenih industrijskih cidera. Onda dva Josića, jedan Adžić i dva no name vina kuće, od kojih se jedno poslužuje na litre. I onda, kao iskra nade, Coronicina Malvazija i Kozlovićev Muškat.

Nitko tko uopće pomišlja na bavljenje ugostiteljstvom ne smije pustiti ovakvu listu u lokal. Držati pet cidera na vrhu liste vina pokazuje fatalnu kombinaciju neznanja i indolencije. Deserti su mediokritetski, tiramisu je korektan, svjež je i nije presladak, a cannoli su tvrdi i punjeni brašnastom kremom. Medena je tek otvorena i može joj se dati još nešto vremena za poboljšanja, ali ne previše. Za pizzeriju koja očito ozbiljno shvaća svoje pizze neshvatljivo je da toliko neozbiljno shvaća ostale segmente ponude.  

PIZZERIA MEDENA

Sortina 1E, Zagreb

HRANA +3/5  AMBIJENT +3/5  VINA 1/5  PIVO -3/5 SERVIS +3/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.