Ove sezone Hiša Franko zapravo je u mnogočemu drukčija od prijašnjih. Promjenilo se gotovo cijelo osoblje u kuhinji: talentirani Leonardo Fonseca koji je nekoliko godina iznimno uspješno vodio internacionalni tim sad radi u bistrou Ana in Slon u Ljubljani, Maša Salopek je također napustila kuhinju, a više nema ni Nataše Đurić, jedne od vodećih slovenskih ekspertica za kruh, koja vodi ljubljansku Pekarnu Ana.
Prirodno je da se brend svjetski poznate chefice poput Ane Roš širi i nadograđuje i postaje dostupniji. Ono što je još važnije jest što gosti Hiše Franko to neće primjetiti, što se i očekuje i restoranu s dvije Michelinove zvjezdice . Kuhinju sad vodi Yvonne Simon iz Kalifornije, dugogodišnja sous chefica koja zajedno s gospođom Roš nastavlja definirati sve glavne značajke Hiše Franko: lokalnost, modernitet, senzibilnost i eleganciju.
Jela s novog menija 50 Shades od Life, prigodno nazvanog zbog proslave 50 godina Hiše Franko i 50. rođendana Ane Roš, lagana su ali istodobno kompleksna, potiču na razmišljanje, katkad provociraju.
Srce jelena, kamenice, kivi i garum vrhunski su balansirani u jednom od najboljih jela na meniju. Neka su jela ultimativni comfort food. Tagliolini sa zecom i tartufima savršeno predstavljaju prijelaz iz zime u proljeće, a njihovo posluživanje kao da je moguće jedino u ovo doba godine. Pasta Ana, jelo koje je zapravo predstavljeno u bistrou Ana in Slon,spektakularan je raviol sa samo dva sastojka, rikotom i rajčicom, koji ćemo još dugo pamtiti.
Početak ručka nježan je u okusima. Bijele šparoge perfektno upotpunjuje umak od dimljenog jaja i oraha, kao da se radi o nekoj višoj vrsti nevjerojatno ukusnog proljetnog doručka. Možda i najbolji uvod u ručak bio je treći zalogaj, dagnje u laktofermentiranoj vodi od rajčice. U ovoj kombinaciji dagnje su dobile posve novo značenje, s tek prisutnim ljutkastim aromama koje ostaju nekoliko minuta u aftertasteu.
Uslijedio je red klasika, koji čine važan dio identiteta Hiše Franko. Beignet punjen sirom i ikrom pastrve apsolutno je fantastičan, dok nam je krumpir kuhan u sjenu ipak ostao nedorečen, spašava ga jedino duboki i kompleksni šumski consomme. Krumpir u sijenu nastao je, podsjetimo, kao simboličan odgovor chefice Roš na lanjsku najavu globalne nestašice žitarica.
Jagode se poslužuju usred ručka što je simpatičan detalj, dok sezonsko jelo od šparoga, potočarke, gljiva i kreme od kvasca postiže proljetnu svježinu, ali opet i dubinu okusa. Pastrva iz Bohinjskog jezera koja je provela jedan dan u ageru, savršeno je mekana i ugodno masna, pojačana ribljim umakom i arimama grilla i dima. Janjetina u palačinki od leće i slanog jogurta nova je, drugačija posveta afričkim putovanjima Ane Roš. Janjetina se nabavlja u mjestu udaljenom dvadesetak minuta vožnje od restorana a jelo je prezentacijski i ukusno vrlo moćno.
Deserte je preuzela slastičarka iz Kanade. Najviše nam se svidio brioche od meda punjen sirom, jabukama i kamilicom koji efikasno sažima kobaridski terroir i fenomenalno je ukusan. Amazake sendvič prošao je nekako neprimjetno, dok je kruška bila izvrsna.
Hrana u Hiši Franko ove godine nastavlja u ispravnom smjeru visoke autorske kuhinje koja odražava osobnosti jedinstvenog teritorija i jedinstvene chefice. Imamo dojam da kuhanje u Hiši Franko u većini slučajeva konceptom, porukama, tehnikama i nadasve okusima, nadmašuje standarde dvije zvjezdice.
Vinski pairing funkcionirao je vrlo dobro. Poslužili su nam klasični i funky pairing koji uglavnom sadrže slovenska lokalna vina, uz tek pokoju stranu etiketu. Redom se nižu Nikolas, Nando, Aci Urbajs, kao i određeni kokteli u funky pairingu te odličan Stroebel Triptique šampanjac koji dolazi na početku jelovnika. Klasični pairing uključuje izvrsnog Fona, Pietru, Mlečnika, Edija Simčiča i Klineca.Servis je besprijekoran.
Osoblje je diskretno, pazi na svaki detalj, i iskustvo gostiju u Hiši Franko vodi prijateljski, s odgovorom na svako pitanje o meniju. Hiša Franko Ane Roš veličanstveno je gastronomsko iskustvo svjetske klase, udaljeno tek nekoliko sati vožnje od Rijeke ili Zagreba.
Staro selo 1, Kobarid, SloveniJa
HRANA 5 VINA -5 SERVIS 5. AMBIJENT 5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.