Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SOLUM JE U FORMI Robert Naprta napravio je još jedan izvrstan pjenušac i veoma dobar chardonnay

solum-pjenusac

Zagrebački kjniževnik i novinar Robert Naprta prije petnaestak se godina počeo baviti vinogradarstvom i vinarstvom. Naprta posjeduje malo imanje u Međimurju blizu Železne Gore, s kojeg gotovo redovito dolaze neki od najdojmljivijih hrvatskih pjenušaca i chardonnaya, koji se prodaju pod brendom Solum.

solum-pjenusac-1
Robert Naprta

Chardonnay iz kišne i teške 2017. bio je osobito impresivan. Ovih smo dana probali Naprtin novi pjenušac Solum Blanc de Blancs Brut Nature i Solum Chardonnay iz 2022. Pjenušac je na nosu svjež i citrusan, a u ustima limunasto kremast, što je jedna od bitnih značajki pjenušavih vina napravljenih isključivo od chardonnaya. Solum Blanc de Blancs, elegantno vino s čvrstom strukturom i mineralnim završetkom pokazuje, skupa sa Štamparovim Urban Whiteom, da Međimurje ima potencijal za proizvodnju uistinu karakternih pjenušaca.

Solum Blanc de Blancs aperitivno je pjenušavo vino koje, međutim, ide vrlo dobro uz kamenice, sirove kozice, sirovu bijelu ribu i mlade sireve. Novi Solum Chardonnay višeslojan je u aromama, koje se kreću od očekivanih zelenih i slatkih jabuka do neočekivanih elemenata tropskog voća.

Vino je jako čvrsto, srednjeg tijela, zrelo, kremasto, užitno i gastronomski versatilno. To znači da ide dobro uz niz jela s roštilja, ali i uz plemenite bijele ribe, mliječnu teletinu i tjesteninu s vrganjima i lisičicama u vrhnju. Oba nova vina gospodina Naprte pokazuju da su Solumi u izvrsnoj formi. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.