Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROYAL HILL ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Počinjemo graditi novu supermodernu vinariju, razvili smo desetogodišnji plan proizvodnje novih vina  

Vinski-izvjestaj-royal-hill

“Royal Hill ozbiljan je dugoročni projekt,” kaže u jednom od odgovora na upitnik Kult Plave Kamenice za Vinski izvještaj, Tino Anđić, izvršni direktor  jedne od najambicioznijih novih hrvatskih vinarija. Tino Anđić profesionalac je s dugim novinarskim i menadžerskim iskustvom. Vlasnici Royal Hilla angažirali su Anđića da vodi više njihovih operativnih projekata, od kojih je vinarija u Erdutu vjerojatno najvažnija. Royal Hill nazvan je po Kraljevom Brdu, povijesno poznatom lokalitetu na erdutskom području.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Tvrtka je osnovana 2020. godine, a u manje od tri godine uspjela je okupiti jedan od najsnažnijih profesionalnih timova u Hrvatskoj. Glavni konzultant za vinograde i vinski program bordoški je vitikulturist Eric Moro, stručnjak koji konzultira više od 25 svjetskih vinarija (uključujući još dvije hrvatske, Saints Hills i Erdoro). Glavna enologinja je Ivona Jeličić, koja je radila u nizu uspješnih hrvatskih vinskih projekata, uključujući Jakob i Markus. Drugi enolog je mladi Matija Lesković, koji je doktorirao u Južnoafričkoj Republici i dosad radio u velikim podrumima u Čileu, Sjedinjenim Državama, Južnoj Africi i Austriji – Royal Hill danas uzgaja grožđe na više od 45 hektara kraj Dunava.

royal-hill-1

Razmišlja se o prelasku na ekološku proizvodnju; ovdje je važno napomenuti da Erdut bilježi jednako ili više sunčanih sati kao i najsunčaniji dalmatinski otoci. Erdutski terroir zapravo je idealan za klasične internacionalne sorte. Eric Moro napisao je plan obnove vinograda i sadnje novih loza, koji obuhvaća, primjerice, i sauvignon blanc. Tu su, naravno, cabernet franc, merlot, chardonnay i pinot noir. Royal Hill, dakle, ne igra na autohtone sorte, što je u sadašnjem slavonskom vinogradarskom trenutku zapravo logično: hrvatsko je tržište već fizički prezasićeno graševinom. Royal Hill originalan je i u pristupu prodaji; radi se o jednoj od malobrojnih hrvatskih vinarija koja je od samog početka usmjerena prema svjetskim tržištima.

royal-hill-2

“Mislim da smo jedina domaća vinska kuća koja izvozi oko 60 posto ukupne svoje proizvodnje,” naglašava gospodin Anđić. A tih šezdeset posto nije malo. Royal Hill već sada, poslije dvije godine, proizvodi više od 200 tisuća butelja. Što je sve tek početak. Evo kako Tino Anđić opisuje glavne značajke projekta i najvažnije planove za budućnost: “Ove godine krećemo u obnavljanje vinograda, uz vjerojatno dodatno širenje. Nadalje, započinjemo vrlo ozbiljnu investiciju u gradnju i opremanje supermoderne velike vinarije. Kad je riječ o vinima, imamo precizan desetogodišnji plan lansiranja novih etiketa. Tako da dobre stvari tek počinju.”

royal-hill-rose

Royal Hill zaista jest ozbiljan, financijski čvrsto utemeljen projekt. Utoliko su posebno zanimljive opservacije uprave Royal Hilla o poslovnim aspektima stanja hrvatske vinske industrije: “Osjećamo da mnogi vinari žele dizati kvalitetu, ali je ta ambicija kao i u više drugih sektora u Hrvatskoj u znatnoj mjeri sputana, zbog nedostatka vrhunskih ljudskih resursa koji prenose znanje, ali i zbog nedostatka sredstava i strategija. Vinari nisu pretjerano zadovoljni načinom na koji se materijalizira podrška države, tako da je sada možda pravo vrijeme za ozbiljne promjene u sustavu vinske omotnice. Što se tiče brendinga i marketinga, mora se konstatirati da je krovni brend hrvatskih vina dosta tanak i neambiciozan. Osnivanjem regionalnih vinarskih udruga nešto se pokušalo učiniti, ali u teoriji. Za sada ozbiljnih rezultata nema. Prevladava osjećaj da se tim poslom bave amateri, a ne profesionalci. Brending nikako nije nešto o čemu se odluke mogu donositi demokratski. Osim toga, za dobar brending potrebna su stručna znanja, koja nisu nužno vinarska.”

Bojimo se da su sve ocjene vodstva Royal Hilla o financiranju, marketingu i brendingu hrvatske vinske industrije (s djelomičnom iznimkom Istre) savršeno precizne. Utoliko je zaista dobro da se na sceni pojavio novi, veliki igrač, s podjednakim poštovanjem prema stručnom, ali i poslovnom aspektu vinogradarstva i vinarstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.