Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

USKRŠNJI SPEKTAKL Deliiicije imaju senzacionalan izbor ručno rađenih talijanskih uskršnjih colombi i slatkiša. Probali smo neke

delicije-g-1

Sve se mijenja pa tako i naši blagdanski običaji. Panettone sve više zamjenjuje božićne kuglofe,  a uskršnju tradiciju pince hrvatski kupci zadnjih godina sve više upotpunjuju colombama. Colomba, slavni talijanski uskršnji kolač u obliku golubice, bliska je rođakinja panettonea. Ona doduše nikad ne sadrži grožđice, ali često sadrži kandirane korice naranče i za razliku od panettonea uvijek se glazira, šećerom, žumanjcima i bademima.

Kao i panettone, colomba je nastala u Lombardiji, ali je bitno mlađa. Dok nas pinca na Uskrs podsjeća na tradiciju i romantična stara vremena, colomba je uvijek simbol budućnosti, nade i mira, ali i čisti hedonizam, efektan uskršnji poklon i raskošni desert nakon uskršnjeg ručka koji se često jede s kremama uz slatka vina i pjenušce od muškata.

Lanac bombonijera Deliiicije ove godine ima najbolji izbor colombi koji smo kod njih dosad vidjeli. Od fancy colombi u kolekcionarskim kutijama koje potpisuju Dolce&Gabann, preko klasičnih zanatskih colombi do glamuroznih pakiranja talijanskih obiteljskih slastičarskih kuća u kojima colombe dolaze s agrumima, kandiranim kestenima, pistacijama, a u nekim opcijama i s teglicama bogatih krema.

Posebna atrakcija su ručno izrađene colombe sicilijanske obitelji Fiasconaro, koje se pripremaju tri do pet dana, od lokalnih sastojaka i prirodnom fermentacijom, i Borsari koje predstavljaju zlatni standard za colombe. Iz široke uskršnje ponude u Deliiicijama odabrali smo nekoliko vrlo atraktivnih colombi, ali i čokoladnih jaja i ikonografskih uskršnjih slatkiša poput Lindtovih čokoladnih zečića i pilića. Ovoga Uskrsa očekujemo pravo toplo proljeće, eksploziju cvijeća i puno uživanja u hrani i druženju. A to ne ide bez finih slaktiša. 

COLOMBE

Fiasconaro Colomba Classica 

delicije-colomba-clasica-2

Slastičarska obitelj Fiasconaro desetljećima je uživa veliki ugled na Siciliji, ali tek s najmlađom generacijom postali su globalno poznati. Tako da su Fiasconaro colombe relativno novi brend na našem tržištu. Klasične colombe u Fiasconarovoj kuhinji rade se po starim receptima, bez aditiva, s divljim kvascima, pasitom od malvasije i pastom od naranče. Ovo je sočna, fina, colomba s terroirom, glazirana bademima, kojoj kandirane korice naranče daju poseban akcent i naprosto traže slatko vino, i koja utjelovljuje južnjačku talijansku slastičarsku tradiciju. Za 29,99 eura koliko košta dobit ćete autentičan, gotovo egzotičan desert. Za totalnu dekadenciju preporučujemo njihovu colombu s kandiranim kestenima, obogađenu giandujom i glaziranom kremom od maruna i tamne čokolade. Platit ćete je dvadesetak eura više ali dvostruko je veća od klasične, a ako uzmemo u obzir i okuse i sastojke, predstavlja dobru vrijednost za novac. 

Borsari Colomba Limoncello

borsari-limoncello

Predstavnice veronske tradicije colombe, (neki tvrde da je Verona, a ne Milano kolijevka colombe) Borsari colombe poznate su po vrlo klasičnim receptima za tijesto i kreativnim okusima glazura i dodataka. U Deliiicijama osim klasičnih i mini colombi s čokoladom možete pronaći nama omiljenu colombu s kremom od limoncella i raskošnu colombu s pistacijama, čije cijene se kreću oko 50-tak eura za kilogram.

Fiasconaro Oro Di Manna

delicije-colomba-mana

Ova colomba je vrhunac majstorstva obitelji Fiasconaro. Dolazi iz njihove linije Colombe Territoriali, koje utjelovljuju specifične sicilijanske krajeve i okuse. Najvažniji sastojak Oro di Manna colombe je silijanski gastronomski fenomen manna, posebne vrste “šećera” koji se dobiva kristaliziranjem soka iz kore stabla jasena. Manna daje posebnu, finu slatkoću ovoj colombi, a posebna posveta Siciliji na ovoj colombi su ukrasi od malih stalagmita manne. Colomba je glazirana finom, ne preslatkom bijelom čokoladom, obogaćena giandujom i dolazi u raskošnom pakiranju s teglicom kreme od manne i lješnjaka i malim Brandanijevim nožićem s kojim kremu mažete na kriške colombe. Teško nam je zamisliti spektakuraniji poklon i desert za Uskrs. Osim možda colombe Oro Verde iz Fiasconarove Linee Oro, glazirane bijelom čokoladom i pistacijama, s kremom od pistacija. Ove colombe koje koštaju 79,99 eura za kilogram, visoki su rang talijanske zanatske proizvodnje. 

Dolce&Gabbana colomba s čokoladom iz Modice

delicije-colomba-dg-2

Ova mala colomba rezultat je Fiasconarove suradnje s legendarnim modnim tandemom Dolce&Gabbana, s kojima rade i božićne panettone. Osim colombi, Dolce&Gabanna dizajniraju i Fiasconarove uskršnje torroncine i kolekciju slatkih krema. Osim chic pakiranja koje ćete sigurno htjeti sačuvati, ova je colomba posebna po finom tijestu obogađenom komadićima poznate silicijanske čokolade iz Modice. Izrazito je elegantna, s diskretnim svježim aromama tijesta koje ističu tamnu čokoladu. Kolekcionarsko pakiranje od kilograma košta 99,99 eura, a mini verziju od 100 grama možete dobiti za 29,99 eura. 

NEOČEKIVANA ČOKOLADNA JAJA

jaja-nougat

Nema Uskrsa bez čokoladnih jaja: od Lindor jaja punjenih nugatom do malih Zainijevih jaja s giandujom. Želite li pak nešto zaista drugačije, Deliiicije prodaju nekoliko, veličina i dizajna pravih kokošjih jaja, obojanih za Uskrs, a punjenih nugatom. Možete ih kupiti kao uskršnja jaja, a pojesti kao desert. 

LEGENDARNI LINDTOVI ČOKOLADNI ZEČIĆI

Lindtovi čokoladni zečići u zlatnoj foliji s crvenim mašnicama, ikonografski su blagdanski slatkiš. Glavni Lindtov čokolatijer izmislio ih je još krajem 1950-tih, dok je gledao kako njegova kćer sretno gleda zečića u obiteljskom vrtu ali brizne u plač čim on nestane iza grma. Djetetova fascinacija zečićem inspirirala ga je da napravi čokoladu u obliku zeca. Ostalo je povijest. 

delicije-zecici

I SAMO ZA USKRS, ČOKOLADNI PILIĆI

Nakon instantnog uspjeha zečića Lindt je napravio i medvjediće od čokolade koji su postali neizbježna božićna poslastica, a samo na Uskrs Lindt izbacuje ograničene serije čokoladnih pilića, koji su toliko simpatični da ih ne smijete propustiti. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.