Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TONČI MADIRAZZA ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Ove godine planiramo proširenje vinarije, nova vina i sadnju novih vinograda

vinski-izvjestaj-madirazza

Obitelj Madirazza iz Potomja vjerojatno je najveći proizvođač vina na Pelješcu. Tonči Madirazza i njegov otac Ante, utemeljitelj i dugogodišnji direktor Poljoprivredne zadruge Potomje, pune nekoliko stotina tisuća butelja godišnje, a pojedinih vina svejedno nedostaje. Primjerice, početkom 2023. Madirazze su doslovno ostali bez Grka Herakles iz 2021.

Jedna zagrebačka restoranska grupa htjela je kupiti tisuću boca Heraklesa, ali je Tonči Madirazza mogao isporučiti samo 240 boca, jer je na skladištu imao tek nešto više od 700 butelja, a ni jedan ozbiljan vinar ne prodaje baš sve do zadnje boce. Madirazzinog Grka Herakles još je u listopadu nestalo u zagrebačkom Vinodolu, a kad se neko vino rasproda u Vinodolu, znači da se doista  dobro prodaje.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Ovdje je važno reći da je određenu količinu vina upravo neophodno sačuvati za vinsku knjižnicu, koju bi baš svaka vinarija morala imati (sretna je okolnost da se vlasnicima i sommelierima zagrebačke restoranske grupe jako svidio i Madirazzin pošip Garbinada, pa su i jedni i drugi ostali zadovoljni). Obitelj Madirazza proizvodi više linija vina: od jednostavnih za supermarkete, koja se uglavnom vinificiraju od kupljenog grožđa, preko nekoliko vrhunskih bijelih poput Grka i pošipa Garbinada, do starih odležanih, veoma plemenitih Dingača koji na tržište izlaze deset do četrnaest godina poslije berbe. Dingači iz 2009. i 2012. godine trenutno su u vrhunskoj formi.

madirazza-garbinada

Dingači iz kolekcije Nobile elegantni su, mekani i netipični za pelješki stil vinifikacije plavca malog, dok je bijelo vino s etiketom Nobile monumentalno, moćno i traži vremena. Tonči i Ante Madirazza nisu improvizatori. O ozbiljnosti obitelji Madirazza dovoljno govori njihov veliki podrum, s najbrojnijom kolekcijom Icona koju smo vidjeli u Hrvatskoj. Icon spada među skuplje bačve na svjetskom tržištu. Uz ulaganje u bačve i drugu podrumsku opremu, Tonči i Ante Madirazza investiraju u ugostiteljski segment vinskog biznisa.

madirazza-grk-herakles

Najviše vina na kućnoj adresi nesumnjivo se proda tijekom turističke sezone u Istri. Pelješac je vjerojatno na drugom mjestu, zato što brojni dubrovački hoteli i turističke agencije svoje goste redovito šalju u pelješke podrume i vinograde. Neki autobusi idu ciljano do Pelješca, a drugi voze na Korčulu i zaustavljaju se na Pelješcu. Pa je zato obitelj Madirazza iskoristila pandemijske godine da obnovi i proširi kušaonicu, u koju je lanjskog ljeta čak i po najgorem popodnevnom zvizdanu ulazilo ponešto ljudi, a u lakšim je klimatskim okolnostima kušaonica s trgovinom bila prilično puna. Otvaranje Pelješkog mosta dodatno je povećalo potencijal kušaonice i prodaje vina u vinariji, što Madirazzama osigurava dnevni cash flow. 

madirazza-17

Kuća Madirazza danas je ozbiljan, relevantan poslovni projekt s puno jako dobrih, katkad zaista odličnih i jedinstvenih vina. U narednom se razdoblju Tonči i Ante Madirazza trebaju snažnije nametnuti nacionalnim hotelskim lancima, maloj grupi prestižnih dubrovačkih i korčulanskih restorana i većoj skupini zagrebačkih nacionalnih i gastronomskih restorana. Ovaj zadnji proces upravo je počeo i prilično se uspješno odvija. Tonči Madirazza razumije da je budućnost njegova posla u kontroli kvalitete proizvodnje razmjerno velikih količina vina. Stoga veseli što Madirazza u razgovoru za Vinski izvještaj najavljuje sadnju novih vinograda. 

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini? 

Zadovoljni smo i imamo porast prodaje na tržištu . 

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve? 

Prodaja u 2022. je kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

Ostali smo bez nekih vina koja proizvodimo u ograničenim serijama i voljeli bi da se ta tradicija nastavi u 2023. 

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini? 

Nismo imali značajnih problema u 2022. godini. 

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? 

Zadnjih deset godina kvaliteta vina se znatno poboljšala. Razlog tomu je sve veći broj vinara koji postaju globalna konkurencija. Dobra kvaliteta vrlo brzo postaje sve prepoznatija. 

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje? 

Naše vinograde već tretiramo sredstvima s ekološkim certifikatom, nastojat ćemo to usavršavati i u budućnosti. 

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini? 

Najvećim uspjehom smatramo proširenje ponude naših novih vina koja su već u prvoj godini postigla značajan uspjeh. 

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine? 

Pripremamo širenje podruma, sadnju novih vinograda i izlazak na tržište nekih novih vina 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.