Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zadar Wine Festival, koji se održava ovoga petka i subote, prerastao je u jedan od najvažnijih društvenih događaja u Zadru

zadar-wine-festival

Zadar Wine Festival prvi je put održan 2017. godine. No, ovog proljeća Zadar Wine Festival definitivno je prerastao u jedan od najvažnijih društvenih događaja u jednom od najljepših hrvatskih gradova. Lokalni mediji svakodnevno izvještavaju u Zadarskom vinskom festivalu. Predstavnici lokalnih vinarija, poput Vina Fiolić, sudjeluju na festivalskim medijskim konferencijama skupa sa sommelierom Ivanom Stiblikom, glavnim organizatorom Festivala.

zadar-wine-festival-g

Najveći dalmatinski distributer vina, zadarski Atrox, snažno podržava Zadar Wine Festival. Predstavnici lokalne turističke zajednice također su aktivno uključeni u promociju Festivala, kao i predstavnici gradskih i županijskih vlasti. Bolji zadarski hoteli poput Bastiona i A’mare, surađuju s Festivalom. Što je najvažnije, sami su Zadrani prihvatili Zadar Wine Festival kao veliku gradsku feštu, ali i kao odličnu priliku da nauče malo više o vinu. Primjerice, za pojedine majstorske radionice poput sutrašnje, posvećene dalmatinskim autohtonim sortama, vlada toliki interes da se masterclass morao premjestiti u veći prostor od prvobitno predviđenog. Stoga valja očekivati da će u petak 24. i u subotu 25. ožujka dvorana Višnjik biti jako dobro popunjena (Festival traje od 14 do 20 sati).

zadar-wine-festival-logo

Zadar Wine Festival postaje jedan od simbola novog turističkog zamaha ovog lijepog povijesnog grada: stara zgrada Maraske napokon se pretvara luksuzni hotel, lani se u Falkensteineru otvorio pop up bečkog Tiana, jednog od najboljih europskih vegetarijanskih restorana, dok JRE nije baš slučajno izabrao Zadar kao mjesto održavanja svog glavnog godišnjeg eventa. Zadar naočigled raste, a s njegovim je rastom i Zadar Wine Festival narastao do statusa najveće vinske smotre u Dalmaciji, s više od sto izlagača i više od sedam stotina vina u ovogodišnjoj postavi. Tako velik, Zadarski vinski festival stekao je, naravno, i znatno nacionalno poslovno značenje.

Prvo, Zadar ovogodišnjim Festivalom dobiva značaj središnjeg mjesta vinskog biznisa na cijelom Jadranu, što je osobito važno u godini u kojoj očekujemo još bolje turističke rezultate od lanjskih. Svatko tko želi prodavati vino na moru, morao bi ovaj vikend biti u Zadru. Drugo, dolazak na Festival najavilo je mnogo hotelijera i ugostitelja, uključujući chefove i vlasnike hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Treće, Zadar Wine Festival svojim sadržajem nije samo regionalna ni nacionalna smotra. Na Festivalu sudjeluju veliki hrvatski uvoznici vina: Vivat, Miva, Atrox i Pago Croatia. To je veoma važno zato što vino nije i ne može biti samo lokalni fenomen, pa ni vinske liste ozbiljnih restorana ne mogu sadržavati samo lokalna i nacionalna vina, nego moraju nuditi i vrhunska međunarodna vina. Zbog svih ovih razloga Zadar Wine Festival uvrstio se među tri najvažnije vinske manifestacije u Hrvatskoj.

ZADAR WINE FESTIVAL

petak i subota 24. i 25. ožujka 2023.

Sportski centar Višnjik

14:00 – 20:00

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.