Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cabernet sauvignon Zlatnog brda iz 2017. gusto je, intenzivno i dosta ozbiljno vino s karakterom Doriana Graya

zlatno-brdo-cabernet-sauvignon-drvo

Zlatno brdo, nova baranjska vinarija koja je debitantsku godinu obilježila Decanterovim zlatom za bijeli Gold Cuvee, nedavno je na tržište pustila Cabernet sauvignon iz 2017. odležan u drvu. U ovom je slučaju važno naglasiti da je vino odležano u drvu, jer je Zlatno brdo lani plasiralo nekoliko tisuća boca cabernet sauvignona iz iste berbe, koji je dozrijevao jedino u inoksu i u boci.

To je vino bilo neobično čist izraz primarnih aroma i okusa cabernet sauvignona, pa je rasprodano za nekoliko mjeseci. Cabernet sauvignon iz drva kompleksnija je i zahtjevnija verzija vjerojatno najpopularnije svjetske crne sorte. Vino je jako gusto, gotovo neprozirno, s intenzivnim aromama svježeg i pečenog  crnog voća, s dosta dima i kože i vrlo dugim voćno čokoladnim okusom.

Nasuprot ovoj veoma snažnoj paleti okusa i mirisa, stoji element koji Cabernet sauvignon Zlatnog brda čini vrijednim vinom: on je gotovo napadno svjež, pun zrelih tanina i  ekstravagantno mladolik u strukturi i teksturi, kao da dolazi iz preklanjske berbe. Dorian Gray Zlatnog brda jedan je od tri ili četiri najbolja cabernet sauvignona u Hrvatskoj; dva dolaze iz Baranje, što je i logično s obzirom na baranjski terroir. Cabernet sauvignon Zlatnog brda traži odležane steakove, janjetinu s ražnja, janjeće kotlete, jelene i srne.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.