Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šampanjci Pol Roger i čaše Lehmann novi su službeni partneri hrvatskog JRE-a

atrox-pol-roger

Hrvatski JRE od ove godine broji petnaest članova. Kao što smo izvijestili, u članstvu JRE-a više nije lovranski restoran Villa Ariston. JRE od ovog proljeća ima i nekoliko novih partnera, poput craft pivovare Varionica i zadarskog Atroxa, distributera vina, jakih pića i opreme za serviranje vina.

Pa su tako dvije francuske kuće s kojima Atrox dugo godina surađuje, sada postale formalni partneri JRE-a. Pol Roger, novi službeni šampanac hrvatskog JRE-a klasična je kuća iz Epernaya, osnovana 1853. godine. Pol Roger, omiljeni šampanjac premijera Winstona Churchilla i nedavno umrle kraljice Elizabete, obiteljska je vinarija, s razmjerno malom godišnjom proizvodnjom, koja ne prelazi dva milijuna boca.

EKSKLUZIVNO Hubert de Billy, izvozni direktor Pol Rogera: Neovisnost, lojalnost i stalno dizanje kvalitete glavne su vrijednosti Pol Rogera

pol-roger-2

Pol Roger izvrstan je u baš svim rangovima vina, od bazičnih etiketa Brut Reserve i Pure Brut, preko vrhunskih vintage šampanajca, do impresivnog, moćno strukturiranog prestige cuveea Winston Churchill, koji se definitivno ubraja među najbolje šampanjce na svijetu. Nadamo se da će svih petnaest hrvatskih JRE-ovih restorana točiti Pol Roger.

pol-roger-1

Manufaktura čaša Lehmann ima urede u centru Reimsa, parsto metara hoda od šampanjerije Krug. Prošle smo jeseni u Reimsu ručali i večerali u četiri Michelinova restorana: u svima su na stolu bile isključivo Lehmannove čaše. U izradi Lehmannovih čaša ranije je sudjelovao Gerard Basset, svojedobno najbolji sommeleir na svijetu, koji je preminuo 2019. godine.

PHILIPPE JAMESSE Flute je uvjerljivo najgora vrsta čaše za šampanjac

jamesse

Glavni Lehmannov dizajner danas je još jedan sommelierski šampion, Phillipe Jamesse, koji radi u vjerojatno najboljem reimskom restoranu Domaine Les Crayers. Kad smo ga intervjuirali prije nekoliko godina, gospodin Jamesse detaljno je objasnio zašto je flute najgora moguća čaša za šampanjac, i zašto čaše za šampanajc moraju biti okrugle. Danas je u francuskim gastronomskim restoranima i ozbiljnijim barovima flute zabranjen; bilo bi krajnje vrijeme da i hrvatski restorani ukinu tu besmislenu čašu, koja može funkcionriati još jedino za prosecco.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.