Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noel i Varionica napravili su prvo hrvatsko craft pivo s Michelinovom zvjezdicom. Noel Passion Sour

noel-passion-sour

Hrvatska craft piva stvaraju sve zanimljivije veze s restoranima. Od Pelegrinijeve suradnje s Garden Brewery, preko NAV-ovog zero-waste piva razvijenog s Brlogom, do posebnih odležanih piva Zmajske pivovare stvorenih za ambiciozni pairing, domaća pivska scena polako dobiva zasluženu afirmaciju u fine dining restoranima.

Svoje pivo ovih je dana predstavio i Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom. Noel Passion Sour napravili su u suradnji s Varionicom (Varionica je nedavno predstavila i Papak, kooperaciju sa chefom Matom Jankovićem).

U Noelu, kažu, o ovom pivu razmišljaju već dulje vrijeme. Kao obožavatelj kiselih piva, projekt je pokrenuo Noelov suvlasnik i glavni sommelier Ivan Jug. “Trajalo je jer smo tražili prave suradnike, koji će razumjeti da želimo kiselo ali kompleksnije pivo, koje će gostima prenijeti našu emociju i koje ćemo moći sparivati s više različitiuh jela i koristiti u koktelima. To nije nimalo jednostavno, ali Varionica je uspjela sto posto,” rekao nam je Jug,  Glavni sastojci Noel Passion Soura su ječam, pšenica, korijander, sol i marakuja, a opisuju ga kao pivo idealno za hladna riblja predjela, školjke, masnija jela poput foie gras ili brizli i laganu perad. 

“Noel Passion Sour traži masnija jela i sastojke prirodne slatkoće, to nam je cilj u ljetnom periodu. U zimskoj sezoni, vjerujem da će ići izvrsno s jelima poput mladog odojka. Jedva čekamo da s našim chefom Brunom Vokalom počnemo kreirati jela za pairing,” kaže Jug.

Noel će degustacijskom meniju uvijek imati jedno jelo za sparivanje s Noel Passion Sourom. No, mogućnosti novog piva u koktelima će testirati Noelov barmen Karlo Ferenčak. Bruno Vokal Noel Passion Sour trenutno preporučuje s fileom romba konfitiranim u aromatiziranom ulju, s kremom od mrkve s marakujom, mrkvom u cvenom vinu i relishom od kapara s pestom od pinjola, koji se poslužuju s laganim umakom na bazi mrkve i korijandera i bombonom od dimljenog romba. Prvi koktel s Noel Passion Sourom Karlo Ferenčak napravio je na bazi Herradura reposado tekile i Amontillado sherryja, s limetom i sirupom od curryja i ananas kadulje (Salvia elegans). 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.