Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI FENOMEN Japanska policija počela je hapsiti ‘sushi teroriste’, tinejdžere koji oskvrnjuju hranu u sushi barovima 

sushi-terorizam

U Japanu su počela prva uhićenja u velikoj državnoj akciji protiv “sushi terorista”. Dosad su uhićena dva mladića i njihovi suučesnici. Riječ je o novom fenomenu u Japanu, nekoj vrsti tinejdžerskog gastro vandalizma. Istraga je otvorena u veljači, kad je niz sushi barova prijavio divljačko ponašanje gostiju. Izgleda da su posebno pogođeni bili barovi koji serviraju sushi na pokretnim trakama.

U njima su se pojavljivali gosti koji su oštećivali sushi, krali komade s tanjura koje nisu platili ili su na tanjure stavljali stvari koje tamo ne pripadaju kako bi trolali druge goste. Neki su stavljali sushi u usta, ispljunuli ga natrag na tanjure i pustili ih da odu gostima koji su ih naručili. Vlasnici su prijavili i druge oblike kršenja sushi bontona, poput natapanja riže sojinim umakom. Nije riječ o nekoj subkulturnoj japanskoj bizarnosti.

Zbog incidenata, vrijednost dionica najjačeg japanskog lanca sushi barova Sushiro pala je 5 posto. Na Twitteru su se pojavile video snimke diverzija. Najpoznatija je imala 40 milijuna pregleda, i na njoj se vidio tinejdžer koji liže grlo otvorene boce sojinog umaka i cijeli rub šalice za čaj koju zatim vraća na traku. Na drugoj snimci je tinejdžer koji liže prst i njime prelazi preko sushija na traci, koji je naručio drugi kupac. Druge video snimke prikazuju ljude u drugim lancima kako stavljaju wasabi na komade sushija koji prolaze pred njima i ližu žlicu iz posude sa zelenim čajem u prahu koji koristi više gostiju. Iako incidenti nisu masovni, njihova viralnost izazvala je veliku nervozu u japanskoj industriji sushija. Riječ je o biznisu vrijednom više od pet milijardi eura. Javnost najviše bjesni na otvoreni prezir prema visokim higijenskim standardima i bontonu u sushi barovima s pokretnim trakama, koji je odmah smanjio broj gostiju.

Uprava lanca Sushiro objavila je da su se neki počinitelji ispričali zajedno s njihovim roditeljima, ali Sushiro je podnio kaznene prijave i podigao građanske tužbe. Zamijenili su sve boce sojinog umaka u restoranima i posebno dezinficirali sve posuđe. Sa stolova su uklonili posude sa začinima i kondimentima koje koristi više gostiju. Druga dva lanca, Hama Sushi i Kura Sushi, najavili su da će pokrenuti pravni postupak protiv vandala i instalirati kamere iznad pokretnih traka, izvijestila je tiskovna agencija Jiji. S obzirom da su gotovo svi incidenti snimljeni, očekuju se daljnja uhi

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.