Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Nikola i Albert Benvenuti ukidaju brend Anno Domini i uvode Livio Benvenuti, posvetu svom ocu 

benvenuti-g

Nikola i Albert Benvenuti velik dio svog profesionalnog ugleda i tržišne popularnosti duguju brandu Anno Domini. Terani Anno Domini osvajali su zlata na International Wine Challengeu i Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Malvazija Anno Domini jedno je od najboljih istarskih bijelih odležanih vina. Pa ipak, Benvenuti su odlučili ukinuti brend Anno Domini. Svoja će prestižna suha vina, osim single vineyard terana Santa Elisabette, odsad puniti pod brendom Livio Benvenuti.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Livio Benvenuti bio je otac Nikole i Alberta Benvenutija. Livio Benvenuti bio je također čovjek koji se iznimno razumio u svjetska i lokalna vina i u vinograde, i koji je odigrao pivotalnu ulogu u razvoju vinarije Benvenuti. Benvenuti su se pojavili na sceni 2003. u drugoj generaciji istarskog modernog vinarstva. Ali, obitelj Benvenuti obrađuje vinograde još od 1946. godine, a Livio Benvenuti bio je jedan od rijetkih hrvatskih poznavatelja vrhunskih slatkih vina.  Livio Benvenuti, obožavatelj Chateau d’Yquema, presudno je utjecao na proizvodnju muškata San Salvatore, neprijeporno najboljeg istarskog slatkog vina do danas, čije je sve nagrade gotovo nemoguće izbrojati. Livio Benvenuti umro je u prosincu 2020. u 68 godini.

Rebrendiranje Anno Dominija u Livio Benvenuti nije jedina strateška vijest iz sad već čuvene motovunske vinarije. Prvo, Benevenuti iz Kaldira, povijesnog mjesta kraj Motovuna, odlučili su izgraditi novu vinariju na svom najpoznatijem položaju, blizu vinograda Santa Elisabetta. Ritam izgradnje vinarije ovisit će, naravno, o famoznoj Vinskoj omotnici, ali projekti već postoje i nema nikakve sumnje da će na Santa Elisabetti uskoro izrasti jedna do najatraktivnijih vinarija u Istri. Uostalom, Benvenutima neophodno treba prava, moderna vinarija. Sadašnji njihovi podrumi disperzirani su u nekoliko starih, kamenih kuća u Kaldiru. Drugo, Benvenuti su, potaknuti odličnom lanjskom berbom, odlučili, prvi put samostalno buteljirati tri sorte koje su dosad koristili samo u cuveeima, i od kojih su dvije posve netipične za Hrvatsku.

benvenuti-teran

Benvenuti, dakle, u podrumima sada drže tempranillo, nebbiolo i merlot iz 2022. Ta će vina odležavati u bačvama od 500 litara, pa će se za nekoliko godina napuniti u samo 700 butelja posve ekskluzivnog statusa. Sva smo vina probali u studenom ove godine. Dva su potencijalno odlična, a nebbiolo je doslovno senzacionalan. Senzacionalan je i lanjski teran, koji će za nekoliko godina završiti u boci s etiketom Santa Elisabetta. Četvrto, ozbiljno se razmišlja o bijeloj Santa Elisabetti kao o vrhuncu Benvenuti portfolija istarske malvazije. Braća Benvenuti fanatizirani su vinari i ozbiljni poslovnii ljudi. Kad smo ih posjetili na obiteljskom imanju u Kaldiru, zatekli smo obojicu, oko četiri popodne, u radnim kombinezonima. Brzo su se presvukli za fotografiranje i tasting.

Zatim su, prije izvrsne obiteljske večere, vrlo pripremljeno odgovarali na pitanja o budućnosti vinarije i njenim strateškim usmjerenjima. Nisu improvizirali, točno su znali što žele poručiti. Izdvajamo njihove stavove o organskoj i biodiimačkoj proizvodnji.

benvenuti

“Mislimo da organski uzgoj ne mora biti imperativ. Organski uzgoj i dalje postavlja pitanja poput eventualnog lošeg utjecaja bakra, kao teškog metala, na tlo u vinogradima. Mi smo skloniji održivoj poljoprivredi. Održiva poljoprivreda podrazumijeva mnoge elemente organskog uzgoja poput uporabe stajskog gnojiva i povećanja biomase u vinogradima, ali nije isključiva, kad je riječ o korištenjui zaštitnih sredstava. Vidite, u Istri imamo relativno malo vinograda u odnosu na ukupnu površinu našeg poluotoka. Objektivno govoreći, vinogradarstvo u Istri ne može negativno utjecati na ukupnu ekološku sliku Istre. Mi želimo da vinogradarstvo funkcionira u kontekstu dugoročno održive poljoprivrede, koja brine o ukupnom ekološkom stanju našeg područja.”  Ovaj zanimljiv i dobro argumentiran stav o distinkciji između organskog uzgoja i održive poljoprivrede čuli smo u listopadu lanjske godine u šampanjskoj kući Ruinart u Reimsu.

benvenuti-anno-domini

Poslije intervjua, u kojem smo filozofirali o nizu drugih važnih pitanja za istarsko vinogradarstvo, od navodnjavanja do zaista hitne potrebe za sadnjom novih vinograda, odlično smo večerali: tako dobru pjenastu fritaju s bijelim tartufima nismo probali nekoliko godina. “Jaja nesu naše koke, tu u susjednom dvorištu.” pojasnio je Nikola Benvenuti. Prespavali smo u njihovoj lijepoj prostranoj i udobnoj vili u Kaldiru, koja se tijekom ljeta iznajmljuje turistima. Kad smo se ujutro došli pozdraviti, Albert i Nikola Benvenuti ponovo su bili u radničkim kombinezonima; posao u vinogradu katkad može prestati, kad vinogradi spavaju. No, posao u podrumima ne prestaje nikad. 

E sada, Nikola i Albert Benvenuti nisu težaci, koji su navikli cijeli život fizički raditi od ranog jutra do mraka. Oni nisu čak ni enolozi. Albert i Nikola Benvenuti diplomirani su ekonomisti, koji su se poslije fakulteta odlučili vratiti na zemlju i na toj svojoj povijesnoj, identitetskoj zemlji stvoriti nešto važno i uspješno. Utoliko su braća Benvenuti uzoran model modernog poduzetništva u vinogradarstvu u Istri. Oni proizvode neka od najboljih vina u ovom dijelu Europe, tržišno su uspješni, i stalno unapr 

Prvi superteran, Santa Elisabetta, krunski je primjer dobro promišljenog i konzekventno izvedenog pristupa modernoj vinskoj industriji: vino je jednako dobro kao i sam koncept ekskluzivnog single vineyarda, kao i dugogodišnja, koznekventna promotivna operacija, koja prati Santa Elisabettu. Novi naraštaji istarskih i hrvatskih vinara morali bi učiti od Nikole i Alberta Benvenutija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.