Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prosvjed Woltovih dostavljača ispred Vlade pokazuje koliko loše internacionalni servisi funkcioniraju u Hrvatskoj

wolt

U četvrtak oko podneva veća grupa Woltovih dostavljača okupila se na prosvjedu ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske. Woltovcima su se u prodvjedu pridružili i pojedini političari, poput predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednice Radničke fronte Katarine Peović. Prosvjednici zahtijevaju odlazak uprave hrvatskog Wolta i promjenu zakona koji reguliraju poslovanje tvrtki poput Wolta.

Šest predstavnika Woltovih dostavljača primljeno je u Vladu; zasad se ne zna s kim su razgovarali. Woltovi su dostavljači počeli protestirati u vrijeme konverzije, jer im je postalo jasno da ih Uprava želi oštetiti i na zamjeni kune eurom. Uprava Wolta u Hrvatskoj nije prihvatila prethodne zahtjeve dostavljača jer bi njihovo ispunjavanje, kako su rekli, previše ugrozilo poslovanje Wolta. Dostavljači upozoravaju na nelogičnosti i nekompetenciju Zakona o radu, odnosno povlašteni položaj agregatorskih tvrtki koje izravno ugrožavaju njihova radnička prava. Među ostalim, traže da im se dopusti da za Wolt rade preko vlastitih obrta.  Današnji je prosvjed najsnažniji i najuočljiviji.

Uprava Wolta nije se posvadila samo sa svojim dostavljačima : Wolt je unatrag nekoliko mjeseci pogoršao uvjete suradnje većini restorana, tako da dobar broj zagrebačkih ugostitelja više ne želi raditi s Woltom. Danas se, javljali su mediji, dostava preko Wolta nije mogla dobiti u značajnom broju restorana. 

Kriza u Woltu još je jedan od primjera da međunarodne uslužne službe neobično loše funkcioniraju kad dođu u Hrvatsku. I ne samo u Hrvatsku. Teška borba za radnička prava vodi se zbog dostavnih servisa u većini europskih zemalja i u Americi. Postojeći zakoni, a posebno hrvatski, ne mogu adekvatno regulirati nove oblike rada i osigurati jednaka radnička prava za ljude koji rade s firmama poput Wolta, Ubera i slično.

Zagrebački tragikomični Uber još je nešto teži slučaj od Wolta. Čini se da je glavni problem u lokalnim menadžerima, koji očito ne znaju i ne žele kompententno voditi takve kompanije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.