Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE MJESEC KAMENICA Chef Zijavice Stiven Vunić dao nam je 6 jednostavnih recepata za kamenice senzacionalnih okusa

Ožujak je mjesec kamenica. Međutim, kamenice su u našim restoranima razmjerno rijetke, što je velika šteta. Kamenice bi trebale biti jedna od najprepoznatljivijh hrvatskih gastronomskih proizvoda. Upravo iz tog razloga pitali smo chefa i vlasnika jedne od najpopularnijih hrvatskih konoba, Stivena Vunića iz kvarnerske konobe Zijavica, nekoliko recepta za kamenice. Chef Vunić je tako napravio četiri sirova receptra, jedan gratinirani i jedan grilani s kamenicama kako bi mogli proslaviti sezonu kamenica. 

zijavica-chef-vunic
Tea i Stiven Vunić

Kamenice s ginom i borovicom 

(12 komada) 

kamenice-gin

Sastojci

  • 3 bjelanjka 
  • 0,05 dcl kvalitetnog gina 
  • 0,05 dcl soka od limuna
  • 1 krastavac
  • 0,01 dcl sirupa od borovih iglica

Pjenjačom istucite bjelanjke u pjenastu strukturu s ginom i limunom. Krastavac prepolovite i žlicom izvadite srce i sjemenke pa djelomično oguliti koru. Narežite krastavac na sitne kockice i dodajte mu malo sirupa od borovih iglica. 

Serviranje

Otvorite kamenice i pazite da nam se ne izlije more iz školjki. U svaku kamenicu stavite marinirani krastavac i žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka i gina.

Kamenice s limunom 

(12 komada) 

Otvoriti kamenice i po želji ih pokapajte limunovim sokom

Kamenice s jabukom i kivijem

(12 komada) 

kamenice-korijander

Sastojci

  • 1 do 2 kiselije jabuke 
  • 2 kivija 
  • 3 grančice svježeg korijandera 
  • 1 nar 
  • sok od limuna 

Jabuku i kivi izrežite na sitne kockice i sve skupa marinirajte u limunu.

Serviranje

Otvorite kamenice i u svaku ubacite mariniranu jabuku i kivi, pospite usitnjenim listićima korijandera i sjemenkama nara. 

Kamenice s celerom i narančom 

(12 komada) 

Sastojci

  • 1 stabiljka celera
  • 1 jabuka 
  • sok od naranče 
  • 0,05 dcl maslinova ulja 
  • korica limete 
  • čili 

Iscijedite sok naranče, narežite jabuke na tanke štapiće, a celer na polumjece i ubacite u zdjelu s vodom punom leda kako bi ostali hrskavi. 

Serviranje

Otvorite kamenice, ulijte sok od naranče da prekrije dno mesa kamenice i pospite hrskavom jabukom i celerom. Zatim naribajte koricu limete i dodajte im jedan kolutić svježeg čilija. Sve skupa pokapati maslinovim uljem. 

Gratinirane kamenice 

(12 komada) 

kamenice-gratinirane

Sastojci

  • 400 g soli
  • 100 g krušnih mrvica
  • 100 g špinata 
  • 3-4 komada ljutike 
  • 1 čili 
  • 150 g maslaca 
  • 0,1 dcl likera od koromača 

Ljutiku narežite i s malo svježeg čilija lagano popržite na tavi s maslacem da postane prozirna. Dodajte liker od koromača i pustite 40-tak sekundi. Ubacite sve u mikser s još malo maslaca i krušnim mrvicama. Špinat blanširajte 30-ak sekundi i ubacite u ledenu vodu da se ohladi, a iz kamenica izlijste more. U kamenice stavite malo blanširanog špinata i prekrijte sa smjesom za krustu. U pleh stavite deblji sloj soli, na sol složite kamenice da se ne bi prevrtale i da bi se ravnomjerno zapekle. Pecite na 200 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. 

BBQ Kamenice 

(12 komada) 

kamenice-bbq

Sastojci

  • 2 crvene rog paprike 
  • 100 g smeđeg maslaca 
  • 0,15 dcl aceto balsamica
  • 15 g đumbira 
  • 1 limun

Prvo napravite smeđi maslac, prokuhajte maslac na srednje jakoj vatri da potamni i dobije orašasti miris, pazite da ne zagori. Papriku nauljite i pecite dok dobro ne pocrni, izvadite iz pećnice, pokrijte pleh aluminijskom folijom i pustite da se ohlade, tako će se lakše guliti. Ogulite pečene paprike i izrežite ih na sitne kockice. Svježi đumbir ogulite, najbolje žlicom, pa ga blendajte s acetom balsamicom. Pecite kamenice na roštilju s kockicama paprike, smeđim maslacem i marinadom od aceta. Na kraju pospite svježim peršinom i par kapi limuna. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.