Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MORENO CORONICA ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Novi crni i bijeli Ottaviano moja su dosad najambicioznija vina

vinski-izvjestaj-coronica

U studenom 2022. godine posjetili smo Morena Coronicu. U podrumu smo, naravno, probali sve što se moglo probati, uključujući i dva nova vina, nazvana Ottaviano. Ottaviano je bio Morenov otac. Ottaviano Coronica umro je početkom ožujka 2020. godine u visokim godinama. Sprovod je održan 7. ožujka. Moreno Coronica bio je iznimno vezan uz svoje roditelje. Kad smo ga prvi put obišli u staroj roditeljskoj kući u mjestu Koreniki blizu Umaga, ponosno nas je upoznao s ocem i majkom, a gospođa Coronica skuhala nam je fenomenalan ručak kakav se, naravno, ne može pojesti u 99 posto istarskih konoba.

coronica-kamen

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Gospođa i gospodin Coronica bili su počasni gosti Morenovih godišnjih tastinga koji su se prije pandemije održavali početkom proljeća, u novom velikom i lijepom zdanju izgrađenom kraj stare roditeljske kuće ili u hotelu San Rocco u Brtonigli, gdje je promovirana prva serija Coronicinog pjenušca CO2. S obzirom na bliskost s roditeljima, sasvim je nočekivano da je Moreno Coronica svoju novu liniju vina nazvao Ottaviano. Ottaviano smo prvi put probali u Coronicinom podrumu, u studenom prošle godine. Crni Ottaviano vjerojatno je najplemenitije i najdublje vino što ga je Moreno Coronica dosad napravio, dok je bijeli Ottaviano jedna od najelegantnijih istarskih malvazija do danas. Crni je Ottaviano, naravno, teran. Coronica je s Ottavianom postigao novu razinu kvalitete vina u svom ionako uzornom portfoliju.

coronica-podrum

A nova razina kvalitete vina njegov je je glavni profesionalni i životni cilj. Lani smo u Coronicinoj vinariji i vinogradima proveli najmanje pet sati. Gospodin Coronica, kojeg poznajemo dulje od petnaest godina, stalno je ponavljao jednu te istu mantru, koja glasi otprilike ovako: “Svi smo se u Istri ulijenili. Predugo smo živjeli od činjenice da se vina zbog turizma prodaju sama od sebe . Vrijeme je da se pokrenemo i počnemo proizvoditi mnogo bolja i ambicioznija vina.” Moreno Coronica spreman je, i to je također bitna novost, poduzeti nekoliko zaista drastičnih koraka da bi podigao profil svojih vina. Prvo, i najvažnije, Coronica planira smanjiti proizvodnju bazne Malvazije za dvadesetak posto, premda se njegova bazna Malvazija rasproda odmah poslije berbe, baš kao i Kozlovićeva.

Moreno Coronica ne vidi puno prostora za poboljšanje kvalitete mladih malvazija, jer one moraju biti tek svježe i razmjerno jednostavne (premda njegova bazna Malvazija nije jednostavna, ona je distinktivno morska i slana). Osim toga, Coronici se više ne da svađati s distributerima, hotelijerima i restoraterima, koji svi žele što ranije dobiti njegovu baznu Malvaziju, dok je on uvjeren, što uostalom potvrđuju i brojna kušanja, da bi dobre mlade malvazije trebalo puštati na tržište otprilike godinu dana poslije berbe. 

coronica-teran

Pa zato uskoro kani smanjiti količine mlade Malvazije i bitno povećati količine odležanih bijelih vina, za koja, sasvim ispravno procjenjuje da puno vjernije i ekspresivnije odražavaju karakter njegova terroira i najvažnije istarske sorte. Plan o smanjivanju proizvodnje jednog od najtraženijih hrvatskih vina spada među najhrabrije odluke u hrvatskoj vinskoj industriji. I potencijalno najvažnije.

Moreno Coronica i Gianfranco Kozlović hodajući su sinonimi za mlade malvazije. Problem mlade malvazije doista jest u tome što prerano dolazi na tržište. Distributeri, hotelijeri i restorateri uistinu inzistiraju da se nove malvazije pojave na tržištu najkasnije do Uskrsa u godini poslije berbe. U to vrijeme većina malvazija još nije u optimalnom stanju.   Ponovimo: zaista dobre mlade malvazije postaju užitne otprilike godinu dana poslije berbe (i mogu trajati još barem tri godine u punoj formi, a neke i mnogo dulje). 

coronica-otac

Međutim, godinu dana poslije berbe više od pedeset posto ukupne godišnje proizvodnje već je potrošeno. Coronicina namjera da smanji proizvodnju mlade Malvazije jasno pokazuje njegov strateški plan. Moreno Coronica pod svaku cijenu želi proizvoditi najbolja, najiskrenija i najčišća vina.

coronica-ottaviano

Evo kako Coronica objašnjava prilično beskompromisne stavove prema budućnosti svoje vinarije. “Ne bih želio zvučati pretenciozno, ali ja nisam igrač za male utakmice. Mene sada u ovoj fazi života i karijere zanimaju samo finalne utakmice,” pričao nam je Coronica u vrijeme održavanja prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu. “Što, zapravo, znači da ne želim biti igrač za male utakmice? Vratimo se dosta godina unatrag. Neko smo vrijeme, predugo, svi u Istri jurili za tim da proizvedemo što više mladih vina, jer je tržište vječno žedno za mladim malvazijama. Mislim da je ta faza iza nas, barem kad je riječ o ozbiljnim, ambicioznim vinarima. Mislim da je došlo vrijeme da se ozbiljni, ambiciozni vinari koncentriraju na proizvodnju odležanih, kompleksnih malvazija, a još više na proizvodnju najboljih mogućih crnih vina, osobito terana. Mislim da u toj namjeri moramo biti krajnje hrabri i beskompromisni. Ja sam, primjerice, ukinuo bazni teran i proizvodim samo Gran Teran. A Gran Teran traži vrhunske berbe, bez bilo kakvih problema s kvalitetom grožđa. Uzmimo za primjer berbu 2019. koja nije bila loša. No, procijenio sam da sam u 2019. dobio teran koji je negdje na 90 posto. Pa iz berbe 2019. neću napuniti ni jednu butelju terana, što god tržište mislilo o tome. Jer ne želim buteljirati Gran Teran koji nije na najmanje 100 posto,” s puno nam je entuzijazma objašnjavao Moreno Coronica. 

coronica-obitelj
Familija Coronica

Nova Coronicina poslovna filozofija, koja se može svesti na moto najbolje ili ništa, nije, međutim, ishitrena. Ona je duboko utemeljena u prethodnim Coronicinim dosezima, kao i u pojedinim novim vinima. U proljeće lanjske godine u Coronicinoj je vinariji održano iznimno važno kušanje starih berbi njegovih terana. 

Pokazalo se da su terani između 2006. i 2009. godine u upravo optimalnom stanju: ti su se terani pretvorili u velika svjetska vina. Vertikala Coronicinih terana potvrdila je da teran s godinama može postati relevantno međunarodno vino. I stoga je logično što Moreno Coronica više ne želi proizvoditi ni prosječni ni malo natprosječni, nego samo vrhunski teran. Slično vrijedi za malvaziju koja, naravno, osim u iznimnim slučajevima, nema takvu mogućnost transformacijskog odležavanja.  

Edicija Ottaviano, nazvana po Coronicinom ocu, strateški je korak u uspostavljanju novih, viših standarda u istarskoj vinskoj hijerarhiji. Fascinantno je, ustvari, što Moreno Coronica i Gianfranco Kozlović, ljudi koji su utemeljili moderno istarsko vinarstvo, i danas poslije 35 godina predvode modernizaciju istarske i hrvatske vinske industrije. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.