Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELJAČA U BEOGRADU Ambijent Salona 1905 jedan je od najotmjenijih u regiji. A njihova sarma dobar primjer promocije rustikalne lokalne hrane u fine diningu

Salon 1905 je otmjeno mjesto i to se vidi u svakom detalju. Restoran je smješten u ikonografskoj zgradi Geozavoda u centru grada, trenutno je u vlasništvu tvrtke zadužene za najveći projekt u Srbiji, kontroverzni Beograd na vodi. Zgrada je miks baroka i art nuveau stila. Salonova sala je impresivna, podsjeća na bečke i pariške palače. Salon je sasvim sigurno jedno od najelegantnijih mjesta za ručak ili večeru u Beogradu. Salon ima i međunarodnih priznanja poput Michelinove preporuke, Gault&Millau proglasio ga je najboljim restoranom u Srbiji i zasad je jedini srpski član JRE-a. 

salon-zgrada-1
salon-stol

Gastronomski, Salon je odabrao plemenitu misiju – nacionalna jela promovirati u fine dining žanru i to uglavnom uspješno. Glavni kuhar David Šimunić iznimno je talentiran i ima osjećaja za estetiku. Gospodin Šimunić je bivši student arhitekture, što je posebice vidljivo u prezentaciji njegovih jela. Mi smo odabrali jelovnik Home Sweet Home, svojevrsni izbor najboljeg iz Srbije, s naglaskom na sezonska zimska topla jela. Ručak je započeo uštipkom s kajmakom i juhom od kupusa žarko narančaste boje koja će obilježiti gotovo svaki tanjur.

salon-muckalica

Slijedila je verzija pihtije, jedino jelo koje nam se nije posebno svidjelo, želatina telećeg temeljca s komadićima kuhane teletine i kiselim krastavcima, poslužena s kockom kiselog kupusa s gelom od paprike. Previše naglašenih kiselina, a posebno ide na živce kocka kupusa, toliko tvrda da se jedva može rezati.

salon-sarma

Sve je ispravila klasika balkanske kuhinje u svom možda najljepšem formatu, gibanica s kravljim sirom iz planina Golije s umakom od paprike i kajmaka. Gibanica je fantastična, sir intenzivan, a opet lagan i sve lijepo zaokružuje umak. Sarma poslužena nakon toga je veliko jelo. Chef Šimunić napravio od sarme je napravio malo remek djelo. Ostavio je poznate okuse kiselog kupusa i mesa koje ne bi trebalo mijenjati, a dodao je tek pokoji twist koji modernizira rustikalno jelo. Sarma je slagana u slojevima i precizno rezana, s fenomenalnim umakom od hrena i filmom ajvara.

salon-vino-2

Podvarak, rolice punjene pačjim mesom i pjenom od piva, bile su novi pokušaj prevođenja lokalnih okusa na internacionalni gastronomski jezik. Glavno jelo je elegantna verzija mućkalice, mesnog gulaša od grilanog mesa. Zajedno s junećim mesom rezanim na medaljone, kuhinja priprema i umak od pečenja, koji prezentiraju kao pikantan ali nije nimalo. Uz umak dolazi i dobra palenta. Desert je nažalost vrlo bazičan, dosadan i apsolutno prevelik i prezasitan. Bajadera nije nimalo bolja od kupovne ili kakvog kolača neambiciozne slastičarne, što je veliki minus. Petits foursa nažalost nema.

Kuhinja Salona je ambiciozna i kreativna, puna poštovanja prema stožernim jelima nacionalne kuhinje, koje bi svaka država koja želi ozbiljnu gastronomiju trebala njegovati. Salonovi najveći aduti su elegantni i čisti okusi i visoko estetizirana jela. 

Vinski pairing je vrlo dobar. Zamolili smo skraćeni s lokalnim klasičnim vinima koji je funkcionirao jako dobro. Vinska lista je inače puna šampanjaca, velikih francuskih, talijanskih i svjetskih vina kako i priliči mjestu poput Salona 1905.  Servis je previše uštogljen, toliko da stvara nelagodu. Sigurni smo da su konobari jednostavno dobili takve instrukcije od višeg menadžmenta, ali bilo bi lijepo kad bi bili ipak mrvicu opušteniji. 

SALON 1905

Karađorđeva 48, Beograd

HRANA 4  VINA +4  AMBIJENT -5  SERVIS +3 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.