Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELJAČA U BEOGRADU Iva New Balkan Cuisine pokušava modernizirati rustikalnu srpsku kuhinju i afirmirati lokalne namirnice. Hrana je zanimljiva, s pokojom amaterskom greškom

Iva New Balkan Cuisine prilično je popularan u Beogradu. Kad je restoran otvoren 2019. ideja je bila da se nacionalna kuhinja prezentira na jedan finiji, suvremeniji način s tek pokojom avangardnijom namirnicom.

Iva se smatra respektabilnim restoranom i izvan granica Srbije: Michelin im je dodijelio Bib Gourmand (u prvom beogradskom izdanju Michelina nijedan restoran nije dobio zvjezdicu) a prošle godine je Zero Waste Chef na HBO Maxu posvetio cijelu epizodu upravo timu New Balkan Cuisine.



Cijeli projekt vodi Vanja Puškar, koji ove godine dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj, a osim Ive otvorili su i a la carte restoran Tisu i Iris, za koji na službenoj stranici piše da trenutno ne radi zbog prelaska na drugu lokaciju. Iva je se nalazi na živopisnom Dorćolu, zamišljena kao opušteni bistro koji radi skoro cijeli dan i nudi doručak, ručak i večeru. Za Ivu je naravno potrebna rezervacija, bistro je popularan i među strancima i lokalcima, a nema previše mjesta.

Uređenje je suvremeno i pomalo minimalističko, a atmosfera zaista odlična za sve povode, od poslovnog ručka do noćnog izlaska s društvom. Jelovnik je prilično zanimljiv, gotovo je teško odabrati samo jedno jelo, dosta je naglaska na sirevima i medu s kojim u Ivi često glaziraju jela. Najviše pažnje privlači lista predjela, koja poslužuju kao male i srednje zalogaje za dijeljenje. Mi smo odabrali rolice od heljdinog brašna punjene sirom, premazane medom i orasima. Vrlo vjerojatno najbolje jelo dana, adiktivno slatkasto-slanih okusa, s gotovo savršenim tijestom. Jelo koje ćemo zapamtiti.

Sljedeće predjelo bile su lepinjice punjene janjetinom i povrćem (na meniju je i varijanta punjena svinjetinom) s dresingom i mladom salatom. Također, izvrsno jelo sa posebno dobrom toplom lepinjom koja nema puno veze s lepinjama iz uličnih lokala. Jedino jelo  koje nam se zaista nije svidjelo je waffle s trganom svinjetinom. Jednostavno se previše toga događa na tanjuru. Svinjetina se bori sa coleslaw salatom, hrskavi luk je neprimjetan kao i med i senf, a waffle je sam po sebi dobar, ali u kombinaciji s ostalim namirnicama jednostavno gubi smisao. Jelo i izgleda kao da je izašlo iz prosječnog bezimenog food bara koji misli da je kreativan.

Pomalo narušeni dojam zadnjeg predjela popravila su glavna jela. Juneći rep s karameliziranim lukom i njokima s telećim mozgom i redukcijom koštane srži tipično je jelo gastronomskih bistroa koji znaju što rade. Maksimalni comfort food s bombastičnim, dubokim okusima u kojima je posebno briljirala redukcija koštane srži.

Drugo glavno jelo bilo je na razini prvog. Janjetina s umakom i torticom od povrća, somunom, domaćim senfom i pohanim urnebesom solidno je jelo s vrlo sočnim i mekanim mesom, dok bi jedina tehnička zamjerka bila vodenasti gravy. Na svu sreću, Iva stavlja umak u posebnu posudicu, pa ga nismo trebali previše koristiti. Posebno nam se svidio domaći somun. Za desert nismo imali kapaciteta. 

Vinska lista je solidno ispunjena vinima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije pa se tako mogu pronaći etikete Bikickog, Coronice, Roxanicha, Nerice i Bire, kao i Jakončiča, Movie, i Simčiča. Mi smo nažalost naišli na potpuno beskaraterni lokalni oranž kojeg smo popili dvije čaše i više ga nikad nigdje nećemo naručiti. Sve je ispravilo vrlo dobro beogradsko craft pivo wit Salto.

Iako iznimno prijateljski, servis u Ivi pomalo je neprofesionalan. Vina na čaše se ne toče pred gostima, prva jela su došla na stol bez pribora. Na kraju treba naglasiti da je Iva jako jeftina. Tri predjela, dva glavna jela, dvije čaše vina, jedno vrhunsko craft pivo i dvije vrlo dobre kave platili smo 56 eura. Za razinu kuhanja, kao i količinu hrane koju dobijete, to je jedna od najboljih cijena koje smo vidjeli u zadnje vrijeme. Iva New Balkan Cuisine spada u sam vrh beogradske gastronomske scene. 

IVA NEW BALKAN CUISINE

Kneginje Ljubice 11, Beograd

HRANA -4  VINO I PIVO -4  AMBIJENT +3 SERVIS -3

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.