Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELJAČA U BEOGRADU Majstor i Margarita zaslužuje 35. mjesto na 50 Top Pizza, listi najboljih pizzerija izvan Italije

Beograđani puno čitaju i vole ruske pisce. Već nekoliko godina, međutim, kad u Beogradu kažu Majstor i Margarita ne misle samo na veliki roman Mihaila Bulgakova. Misle i na dobru pizzu, točnije 35. najbolju na pizzu na svijetu izvan Italije. Majstor i Margarita drži solidno mjesto na listi 50 Top Pizza, na kojoj je i zagrebački Franko’s na 45. mjestu, a ljubljanski Verace i Pop’s Pizza na 31. i 43. mjestu.

Majstor i Margarita nije nikakav underground i gotovo stalno je puna. Za ponedjeljak navečer, obično najslabiji dan u tjednu, trebala nam je rezervacija. Trenutno rade na dvije lokacije, a mi smo se zaputili u onu u strogom centru grada u ulici Vuka Karadžića. Prostor je vrhunski hipsterski uređen, sa slikama glavnih sastojska koje koriste i njihovim opisima. 

Kao ozbiljna pizzerija Majstor i Margarita na meniju ima samo pizze, tek pokoju salatu i sendvič od pizza tijesta. Nude dvadesetak pizza. Naručili smo Margaritu madre i Formaggio e melanzane. Margarita madre sastoji se od pelata, mozzarelle, cherry rajčica i maslinovog ulja s bijelim lukom. Madre je izvrsna pizza, pravilno pečena i napravljena s dobrim sastojcima. Glavna zvijezda ove pizze je bijeli luk odnosno češnjak, termički obrađen i intenzivnog mirisa, što je zaista sporno na pizzi posebno pizzi poput ove, ali solidno funkcionira, Margariti madre daje kick i poznate okuse ali ne dominira nad ostalim sastojcima.

Formaggio e melanzane je nešto ozbiljnija pizza. Njezini sastojci su pelati, mozzarella, sušene rajčice, pasta od plavog patlidžana i paprike, pecorino i maslinovo ulje. Glavnu ulogu u ovoj pizzi igra fantastični pecorino, a kreativnu sporednu ulogu pasta od patlidžana prepuna okusa. Također vrhunska pizza. Tijesta su na pizzama su odlična, prozračna, lagana, s visokim rubovima, tankom sredinom. Za desert smo probali još jednu pizzu, onu premazanu nutellom. Desertna pizza s Nutellom je najkomercijalnije jelo na jelovniku. 

Vinska karta nije najkomunikativnija, popili smo točeni Kabinet pale ale Brka, beogradsko craft pivo dobro poznato i u Hrvatskoj. Brka nam je bio uvod za beogradsku scenu craft piva koju ćemo pokušati što više istražiti u sljedećih nekoliko dana.  Beograd ima jednu od najboljih pizzerija u regiji koja nije skupia i koju možemo apsolutno preporučiti. Bazična margarita od 25 cm stoji 6,3 eura, a veća 7 eura. Ostale pizze su u rasponu od 10 do 13 eura. Mi smo tri pizze i dva craft piva platili 34 eura, što je cijena koju teško možemo dobiti u Hrvatskoj. Obavezno rezervirati. 

MAJSTOR I MARGARITA 

Vuka Karadžića 12, Beograd

HRANA +4 PIVO 4 AMBIJENT 4 SERVIS 4 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.