Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Branko Mihalj izašao je iz pandemije s dva nova i to najbolja vina koja je dosad napravio 

vinski-izvjestaj-mihalj

Korona je za dio vinske industrije bila katalizator. Kad danas pogledamo što se dešavalo s čitavim nizom hrvatskih vinarija, velikih i malih, vidimo da su se mnoge okrenule razvoju i inovacijama. A neki su se vinari, poput dugogodišnjeg kutjevačkog zubara Branka Mihalja, fokusirali na ultimativno dizanje kvalitete. Što kod Mihalja nije posve lak zadatak, jer su njegove graševine već petnaestak godina najoriginalnije i među najboljima u Hrvatskoj.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

U prvoj pandemijskoj berbi 2020. kad su se mnogi vinari bojali da će naprosto propasti, jer restorani i hoteli nisu radili, Branko Mihalj prvi je put proizveo Graševinu Mačovo brdo. Riječ je o vinu sa istoimenog položaja kraj Mihaljeve vikendice iznad Kutjeva. Mačovo brdo jedno je od najimpresivnijih single vineyard vina u cijeloj povijesti hrvatske vinske industrije. Osim toga, Mačovo brdo jedno je od sasvim rijetkih suhih botritiziranih vina u Hrvatskoj, što mu daje zaista jedinstvenu crtu. Mačovo brdo postalo je instantni hit među ozbiljnim sommelierima i stvarnim obožavateljima graševine, pa se u 2022. i 2023. točilo u nizu veoma ozbiljnih restorana, što u Mihaljevu slučaju nije jednostavno jer ovaj prorok kutjevačke graševine nikad nije radio ni s jednim od velikih nacionalnih distributera. A ući na restoranske vinske karte bez utjecajnog distributera varira između herojstva i čiste sreće. Godinu dana kasnije, u drugoj pandemijskoj berbi, Branko Mihalj ubrao je grožđe za vjerojatno najbolji rizling napravljen u Slavoniji unatrag tridesetak godina.

mihalj-arhiva

Mihaljev Rizling iz 2021. poluslatko je vino s više od 40 grama neprevrelog šećera, s jako visokim kiselinama i s potpuno nevjerojatnim aromatskim sklopom, koji nas vodi prema velikim kabinetima iz Mosela. Mihaljev Rizling iz 2021. predstavlja gotovo jednaku prekretnicu na maloj hrvatskoj sceni rizlinga, samo u sasvim različitom smjeru, kao i Tomčev Rockstar.

S Rockstarom Hrvatska je dobila prvi bezuvjetni terroirski rizling, a s Mihaljevim Rizlingom iz 2021. prvo vino koje se kvalitativno može uspoređivati s klasičnim njemačkim rizlinzima, s višim ostatkom šećera.  Graševina Mačovo brdo i poluslatki Rizling strateški su Mihaljevi doprinosi slavonskom i hrvatskom vinarstvu, koji će se dugo pamtiti.

Uz ta dva velika vina, Mihalj je iz pandemijskog razdoblja izašao i s novom, lijepom kušaonicom, koja se u prvoj postpandemijskoj godini pokazala katkad premalom za sve veći broj poštovatelja ovog krajnje autentičnog vinara. S Brankom Mihaljem napravili smo inventuru tri najteže, ali i najuzbudljivije godine u životu njegove vinarije. Gospodin Mihalj odmah je naglasio da odlična turistička sezoan 2022. nije presudno utjecala na prodaju njegovih vina, jer se Mihaljeve butelje gotovo uopće ne prodaju na moru; samo pet posto njegove ukupne proizvodnje stiže na Jadran.

mihalj-rizling

Stoga Mihalj ne može govoriti o 2022. kao o senzacionalnoj godini za prodaju vina, ali je ipak uspio kompenzirati oko 70 posto gubitaka iz dvije pandemijske godine. “Sve više vina prodajemo kod kuće u kušaonici,” kaže Mihalj, “što je ustvari dobra vijest za Kutjevo. Kutjevo bi moralo postati jedno od hrvatskih središta prodaje vina na kućnom pragu”. Među najvažnije događaje u lanjskoj godini Mihalj ubraja odlučniju akciju Državnog inspektorata protiv patvorenih uvoznih vina. Kao bezuvjetni obožavatelj graševine, Mihalj smatra da bi država morala učiniti doslovno sve što može kako bi spriječila uvoz i trgovinu lažnim graševinama, koje kompromitiraju pravu slavonsku graševinu. Mihalj, štoviše, drži da bi Vlada trebala stimulirati proizvodnju hrvatskih vina od autohotnih sorti, i to s najprestižnijih “grand cru” položaja, jer ta vina na najbolji mogući način reprezeniraju hrvatski vinski i gastronomski potencijal. Branko Mihalj smatra da je pottrebno stalno što intenzivnije raditi na distinkciji između vrhunskih vina, proizvedenih od graševina, i masovne graševine, koja često kompromitira sortu. Ipak, i u sadašnjim uvjetima Mihalj nije nezadovoljan.

Lanjsku će godinu prije svega pamtiti po javnoj, a donekle i tržišnoj afirmaciji graševine Mačovo brdo i Rizlinga iz 2021. godine. U 2023. Mihalj planira modernizirati podrum, kupiti novu mehanizaciju, zaokružiti proces ekološke proizvodnje i, što je vjerojatno najvažnije, proširiti površinu vinograda na Mačovu brdu. Za ambicozno hrvatsko vinarstvo, što se stalno ponavlja u ovom izdanju Vinskog izvještaja, najvažnije je saditi što više vinograda na što boljim položajima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.