Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veraldin Blanc de Noirs od refoška jedan je od najatraktivnijih gastronomskih pjenušaca u Hrvatskoj

veralda-g

Hrvatska scena pjenušaca prirodno sa oslanja na Plešivicu, kojoj se povremeno, zahvaljujući prvo Robertu Naprti a zatim Davidu Štamparu, pridružuje Međimurje. Istra se još davno uključila u hrvatski pokret proizvodnje klasičnih pjenušavih vina, ali je godinama osim obitelji Peršurić i brenda Meneghetti, kvalitativno prilično zaostajala.

Dok se nije pojavio prvi Veraldin Xtrian Brut Rose, veoma dobro pjenušavo vino proizvedeno od terana, s čvrstom strukturom, visokim kiselinama, živahnom bojom i prepoznatljivim teranovim aromama i okusima. Veralda Luciana Visintina zatim je napravila važan, zaista veliki korak naprijed.

veralda-visintin
Luciano Visintin

Lani je, naime, Veralda predstavila svoj prvi Blanc de Noirs. Blanc de noirs žanr je pjenušavih vina koja su bijela, ali se proizvode isključivo od crnog grožđa. Među najpoznatije svjetske primjere blanc de noirsa svakako se ubraja Bollingerov Vieilles Vignes Françaises koji se, i to samo u posebno dobrim berbama, proizvodi u otprilike tri tisuće buteljki godišnje. Nicolas Maillart, jedan od najcjenjenijih champagne growera, puni nekoliko blanc de noirs cuveea, koji su senzacionalno moćni i bogati, premda odležavaju veoma kratko.

veralda-blanc-de-noirs

A Krugov blanc de noirs Clos d’Ambonnay vjerojatno je najskuplji šampanjac na svijetu na primarnom tržištu. U Hrvatskoj vrhunski biodinamički blanc de noirs od crnog pinota vinificira Tomislav Tomac. Blanc de noirs je, dakle, zahtjevan i veoma ozbiljan stil tradicionalno proizvednih pjenušavih vina. Veralda se upustila u ovu prestižnu disciplinu na temelju refoška, sorte koja je Veraldu lansirala na veliku scenu: Veraldin Refošk iz 2015. osvojio je platinastu medalju i titulu Best in Show na Decanterovim Svjetskim nagradama 2016. godine.

Veraldin Blanc de Noirs, temeljen na berbi 2020. jedno je od najbolje strukturiranih pjenušavih vina u Hrvatskoj. Veraldin Blanc de Noirs ima uzorno čvrstu, piramidalnu arhitekturu, kao da je došao s neke jako stručne međunarodne enološke katedre. Boja je zlatna, s nijansama starog zlata, što je normalno kod blanc de noirs pjenušaca; pojedini Maillartovi šampanjci poput Montchenota koketiraju s blago ružičastom bojom.

veralda-vinogradi

Bouquet Veraldina Blanc de Noirsa temelji se na refoškovim primarnim aromama; dominiraju prigušene trešnje i višnje, koje su u ovom slučaju dobile blagu cvjetnu podlogu. Tekstura je linearna, a okus vrlo dug, s lagano kremastim elementima: ovako dug okus nije tipičan za većinu hrvatskih pjenušavih vina.

Veraldin Blanc de Noirs prvorazredan je gastronomski pjenušac. Budući da upravo ulazimo u punu sezonu kamenica, logično je da ga treba piti uz kamenice, ne samo sirove, nego pohane ili grilane. Međutim, nama je zanimljiviji uz sushi, jer njegova struktura može podnijeti čak i masnu plavu tunu, a vjerojatno i jegulju.

Plemenite oborite ribe, kao i veliki rakovi i rakovice iduće su opcije podesne za ovo zaista iznimno dobro vino. Veraldin Blanc de Noirs još je jedan od dokaza kontinuiranog kvalitativnog uspona velike obiteljske vinarije iz zapadne Istre. Naposljetku, važno je naglasiti da je Veraldin Blanc de Noirs organsko vino.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.