Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugledni hrvatski chef: Bojim se da 80 posto naših restorana i dalje isplaćuje dio plaće na crno, u cashu, što je kriminalno i skandalozno

restoran-kuhinja-chef

U četvrtak smo u Zadru razgovarali s jednim od najboljih hrvatskih chefova, koji trenutno vrlo oprezno razmišlja o novom angažmanu jer ne želi ponovo raditi u nedovoljno profesionalnim uvjetima. Evo što nam je relativno mladi chef, blisko povezan s Michelinovim zvjezdicama, rekao o plaćanju kuhara i konobara u zagrebačkim ali i drugim hrvatskim restoranima.

“Trenutno radim kao konzultant za jednu veću zagrebačku restoransku grupu. Oni odlično plaćaju, i sve plaćaju potpuno legalno, na račun, sa svim davanjima. Oni, kad je riječ o plaćanju, spadaju među najkorektnije u Hrvatskoj. Moram, nažalost, konstatirati da barem 80 posto hrvatskih restorana i danas dio plaća isplaćuju na crno, u cashu. Takvo ponašanje smatram kriminalnim i skandaloznim, i nikad više ne želim imati veze s takvim restoranima,” kazao je naš sugovornik. Ovaj je zagrebački chef tisuću posto u pravu. Kuhari i konobari naprosto moraju primati sav dogovoreni novac na račun, da bi mogli normalno funkcionirati, uzimati kredite, kupovati aute, ali najviše zato da bi bili ravnopravni pripadnici legalne zajednice građana, a ne žongleri na rubu zakona.  Plaće u ugostiteljstvu moraju se isplaćivati legalno i transparentno, kao i u bilo kojem drugom gospodarskom sektoru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.