Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKA PREVARA Jutarnji list objavio je listu sedam tipova hrane koji se u Hrvatskoj najčešće lažno deklariraju

hladnjaci-supermarket

Jutarnji list je u video kolumni Velika škrtica objavio listu sedam vrsta hrane iz hrvatskih trgovina, koji se najčešće falsificiraju, odnosno lažno deklariraju. Izvor podataka je Državni inspektorat. Prema informacijama Državnog inspektorata najviše se falsificira bučino ulje, jer je u osam od deset uzoraka pronađeno i drugo ulje osim bučinog.


Masovno se krivotvori i maslinovo ulje. U maslinovo se ulje, kaže Inspektorat, često dolijeva suncokretovo ulje. No, stvarni problem s falsificiranjem maslinova ulja dosta je kompleksniji; većina talijanskih ekstradjevičanskih ulja iz supermarketa u stvarnosti sadrži ulja iz sjeverne Afrike ili Španjolske.

Masovno se krivotvori i pakirano mljeveno meso: ono sadrži puno više vezivog tkiva i masnoća, nego što piše na deklaracijama.
Ovdje moramo podsjetiti da Kult Plave Kamenice već šest godina apelira na čitatelje da nikad ne kupuju pakirano mljeveno meso, a još manje gotove pljeskavice i ćevape: zaista ne možete znati što ste zapravo kupili. Lažno se deklariraju kozji i ovčji sirevi, koji često sadrže kravlje mlijeko, premda to ne piše na deklaracijama, ali i kravlji sirevi, koji katkad imaju manje mliječne masnoće nego što to piše na deklaracijama.

Lažno je deklarirano niz uzoraka mlijeka, a posebno je zanimljivo da se vara i na vodama: šest posto testiranih mineralnih voda ne sadrži minerale koji se navode na etiketama.. Industrija hrane, kao i svaka masovna industrija, jednim je dijelom neizbježno velika prevara. Dobro poznavanje scene proizvođača i prodavača hrane može nam pomoći da nas barem nešto manje varaju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.