Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Acrobat je uvezao nekoliko izvrsnih vina Mazzeia iz Toskane, jedne od najstarijih vinarija na svijetu

mazzei

Kuća Mazzei iz Chiantija proizvodi vino od 1435 godine. Za dvanaest će godina, dakle, slaviti sedamstoti rođendan. Vinarija je sve do danas u vlasništvu obitelji Mazzei, što podatak o starosti čini još vrijednijim. Danas Mazzei ima nekoliko vinarija u raznim dijelovima Italije, a mi smo prošli tjedan u Acrobatovom Premier Clubu u Zagrebu probali nekoliko njihovih vina iz Toskane i Sicilije.

Chianti Gran Selezione 36 iz 2019. jedan je od tri Mazzeijeva Chiantija, koji pripadaju najvišoj apelaciji tog vina. Gran Selezione, kategorija uvedena 2014. godine, nalaže da vino mora odležavati najmanje 30 mjeseci i da sve grožđe mora dolaziti s imanja koje ga buteljira; nema, dakle, kupnje grožđa. Gran Selezione, nadalje, mora imati najmanje 13 posto alkohola i 36 grama ekstrakta. Ime 36 dolazi od dosta zapanjujuće činjenice da se ovaj Mazzeijev chianti proizvodi od čak 36 klonova sangiovesea, koji se zasebno vinificiraju.

Vino je fenomenalno, prepuno maraski, trešanja, herbalnih elemenata i zrelih slatkih tanina, s prašnjavim, rustikalnim, lijepo starinskim notama. No, zbog visokih kiselina, 36 je premlad; treba mu još barem tri do četiri godine da bi postao užitan, ali će zato trajati dulje od dvadeset godina. Ovaj briljantni chianti košta više od 60 eura, no vrijedi taj novac. Concerto je Mazzeijev supertoskanac, koji se proizvodi od sangiovesea ili cabernet sauvignona: Sangiovese dozrijeva u većem drvu, dok cabernet sauvignon provodi 18 mjeseci u novom francuskim barriqueu. Concerto iz 2019. sastoji se od 80 posto sangiovesea i 20 posto caberneta. Concerto zadnjih godina redovito dobiva između 94 i 97 bodova od niza važnih kritičara i publikacija, uključujući Decanter i Wine Advocate.

Concerto iz 2020. još je u zatvorenom, pomalo oporom stadiju, u kojem dominiraju herbalne i začinske note, ispod kojih se nazire puno crnog i crvenog voća, nešto dima, kože i kave. Tanina je još više nego u 36, ali se kiseline slabije osjete. Concerto je moćno i otmjeno vino za steakove i visoku divljač. Poslije grandioznih vina iz Toskane, probali smo i dva sicilijanska Mazzeija sa imanja Zisola. Bazična Zisola Noto Rosso, napravljena od sorte nero d’Avola sočno je, komunikativno, srčano crno vino puno voća, srednjeg tijela i solidne strukture. Fino se slaže s jelima baziranima na umaku od rajčica, s roštiljem i pizzama. Doppiozeta iz 2018. godine, također nero d’Avola, puno je kompleksnija i bogatija, s finim, dugim mineralnim završetkom, dobrim kiselinama i optimalnim balansom između voća, tanina i umjerenog alkohola. Radi se o vinu koje uzorno predstavlja najvažniju sicilijansku sortu, i koje može funkcionirati i u jednostavnoj i u visokoj gastronomiji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.