Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zaista, što da restoran učini kad gost u tanjuru pronađe žohara ili nešto slično?  Postoje tri scenarija.

restoran-kuhinja-chef-1

Stalna i dobronamjerna čitateljica Kulta Plave Kamenice jutros je u komentaru ispod jednog teksta napisala da je njen sin u starom, poznstom zagrebačkom restoranu prije dosta godina naletio na žohara u tanjuru. Od tada gospođa zaobilazi taj restoran, što je najrazumnija moguća odluka sa stanovišta gosta.

Ali, što da restoran učini pronađe i gost žohara ili nešto slično u svom tanjuru? Kako da restoran reagira na tu očiglednu prijetnju samom svom opstanku? Prvo valja reći da su u Hrvatskoj higijenski propisi za ugostiteljstvo stroži nego u većini zapadnih zemalja. Ugostitelji se uglavnom drže tih doista prilično rigoroznih pravila.

Hrvatski su restorani sanitarno sigurniji od londonskih ili njujorških. U više od trideset godina svakodnevnog života po restoranima naišli smo na razmjerno malo izrazito nehigijenskih slučajeva poput lošinjske konobe Hajduk, zagrebačke talijanske Cantine ili zagrebačkog bistroa Tomislav. Međutim, greške se mogu dešavati, osoblje može postati neoprezno ili se može dogoditi nesretan splet okolnosti. Što da u tom slučaju napravi restoran koji je gostu servirao nešto poput žohara ili pčele ili neke gadne nečistoće u tanjuru? Čini nam se da postoje tri scenarija za takve slučajeve. Prvo, restoran se može nadati da se oštećeni gost neće javno žaliti i izazvati skandal. Naša čitateljica dvadesetak je godina javno šutjela o žoharu u tanjuru svog sina.

Drugo, restoran se može pokušati dogovoriti s gostom o odšteti i naknadi. Grublje rečeno, restoran može pokušati kupiti šutnju oštećenog gosta, ali mora biti siguran da sam gost nije inscenirao neugodni situaciju kako bi ucijenio restoran. Treće, restoran može javno, na društvenim  mrežama, priznati skandal, ispričati se, zatvoriti na nekoliko dana, provesti deratizaciju i druge higijenske mjere i uvesti niz procedura kojima bi se takvi incidenti prevenirali. I nadati se da će se gosti početi vraćati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.