Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Zvonimir Tomac, jedan od utemeljitelja moderne hrvatske vinske scene

zvonimir-tomac-1

U nedjelju ujutro u 73. godini poslije kratke bolesti umro je Zvonimir Tomac. Zvonimir Tomac bio je jedan od samo nekoliko vinara koji su stvorili modernu, privatnu hrvatsku vinsku industriju. Gospodin Tomac za Plešivicu i cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku bio je jednako važan kao Krauthaker i Enjingi za Slavoniju, Plenković i Tomić za Dalmaciju, a Kozlović i Matošević za Istru.

Zvonimir Tomac zadužio je hrvatsku vinsku industriju stvaranjem danas najsnažnijeg nacionalnog brenda pjenušavih vina, kreiranjem niza briljantnih vina bez roka trajanja, u što se može uvjeriti svatko tko danas kuša njegove rizlinge iz 90-tih, ali i uspostavom čvrstog sustava vrijednosti u vinarstvu i vinogradsrstvu.

Obiteljska vinarija Tomac od samog se svog početka bazirala na teškom radu, stalnom stjecanju novih znanja, upornoj borbi za dizanje kvalitete grožđa i vina, kao i na bezuvjetno poštenom pristupu ovom plemenitom  poslu. Zvonimira Tomca upoznali smo prije šesnaest godina. Od tad smo se relativno redovito viđali na imanju obitelji Tomac u Donjoj Reki kraj Jastrebsrskog.

Zajedno smo kušali bezbroj vina: gospodin Tomac uvijek je imao jasne, precizne i stručne stavove o svemu što je probao, s puno ideja kako pojedino vino učiniti još boljim i atraktivnijim. Zvonimir Tomac doslovno je cijeli život radio u vinogradu i podrumu. I nakon što je glavni dio posla preuzeo njegov sim Tomislav, Zvonimir je, primjerice, nadzirao berbe a katkad i osobno traktorom s prikolicom vozio grožđe od vinograda do vinarije. Vinarija Tomac danas je najsnažniji simbol vrhunskih hrvatskih prirodnih vina. Utoliko će živa usponena na Zvonimira Tomca trajati vrlo, vrlo dugo, još generacijama. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.