Morton’s je veliki američki lanac steakhousea, u kojem je hrana uvijek fenomenalna. U Mortonovim restoranima u Washingtonu i New Yorku jeli smo neke od najboljih steakova na svijetu, neke od najmineralnijih kamenica na svijetu i neke od najslasnijih priloga uz steakove. Danas, međutim, nismo sigurni da bismo se u Morton’su usudili naručiti jednako velik ručak kao prije desetak godina. Morton’s je, naime, u menijima uz svako pojedino jelo počeo objavljivati i kalorijsku vrijednost tog jela. Evo kako to konkretno izgleda;
Ovdje treba reći da su Morton’sovi prilozi dvostruko veći nego u tipičnim hrvatskim restoranima. Ali, ipak. Kad zbrojimo kalorije iz predjela, oko 500 do 900, govedine, od 570 do 1166 i priloga, od 500 do 890, ne računajući niskokalorični šparoge, i kalorije iz umaka, dolazimo do zastrašujućeg raspona od 2000 do 3500 kalorija za jedan ručak, bez kruha i vina. S kruhom i vinom jedan gost tijekom jednog ručka u Morton’su, bez deserta, može pojesti 4000 kalorija, što je dvostruko više od prosječnog normalnog dnevnog unosa kalorija.
Mislimo da je dobro što Morton’sovi gosti to znaju. Naravno, može se tvrditi da bi objavljivanje kalorija u jelovnicima ubilo uživanje u hrani i smanjilo restoranske promete. Svatko je odgovoran za svoje zdravlje i može doznati kalorijsku vrijednost hrane u restoranima ako ga zanima, restorani nisu dužni brinuti ni za čiji unos kalorija. S druge strane, velik broj prehrambenih proizvoda u supermarketima već dugo ima označenu kalorijsku vrijednost jer je riječ o važnoj informaciji za donošenje osvještenijih potrošačkih odluka. Bojimo se da je samo pitanje vremena kad će administracija u Bruxellesu natjerati i naše restorane da u jelovnicima objavljuju kalorije.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.