Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ultrakonzerativni vrhovni sudac Brett Kavanaugh izbačen je iz washingtonskog steakhousa Morton’s zbog odluke o zabrani pobačaja

kavanaugh-mortons

Brett Kavanaugh, sudac američkog Vrhovnog suda, ultrakonzervativac i odani trumpovac, morao je kroz stražnji izlaz bježati s večere u restoranu Morton’s u Washingtonu. Kavanaugh je pobjegao jer su se pred restoranom usred njegove večere okupili aktivisti za pravo na pobačaj, piše Politico. Aktivisti su opkolili restoran i počeli zvati Kavanaugha da iziđe i suoči se s njima.

Brett Kavanaugh bio je među sucima koji su srušili presudu Roe v. Wade, kojom je pravo na pobačaj u SAD-u desetljećima bilo zajamčeno na saveznoj razini. Nakon odluke Vrhovnog suda spušteno je na volju saveznim državama, što znači da je degradirano. Politički, to znači da je SAD ukinuo pravo na pobačaj.

Kavanaugh je poznat i otprije, kao Trumpov kandidat za suca Vrhovnog suda optužen da je na koledžu drogirao i silovao barem jednu studenticu. Američki liberalni mediji Kavanaugha etiketirao kao izraziti mizogini element u Vrhovnom sudu. 

Aktivisti za pravo na pobačaj, nastavlja Politico, u srijedu su dobili dojavu da je Kavanaugh u Morton’su na večeri. Prosvjednička skupina poznata kao “ShutDownDC” pojavila se ispred restorana i zatražila od voditelja da izbaci suca. Točno oko 21 sat, grupa je tweetala da je Kavanaugh bio prisiljen iskrasti se iz restorana sa svojim osiguranjem, kroz stražnji izlaz. 

Predstavnik Morton’sa osudio je prosvjede kao “neopravdano maltretiranje” gostiju.  “Politika, bez obzira na vašu stranu ili stavove, ne bi trebala pogaziti slobodu u igri prava na okupljanje i večeru”, dodao je Mortonov glasnogovornik. No, otkad je Trump pobijedio na izborima 2016. restorani su poprišta političke borbe. Trumpove suradnike i gosti i aktivisti redovito su izbacivali iz restorana. U slučajevima kad su Trumpovi ispadi posebno vrijeđali Amerikance članove njegove administracije iz nekih ih je restorana izbacivalo i osoblje.

U jednom od najpoznatijih incidenata, vlasnik washingtongskog Red Hena osobno je zamolio tadašnju Trumpovu glasnogovrnicu Sarah Huckabee Sanders da napusti restoran. Ne zato što su se bojali prosvjeda, nego zato što Red Hen, mali farm-to-table restoran u mirnom kvartu, zapošljava puno pripadnika manjina koji su pobjesnili kad su vidjeli tko je došao na večeru.

Huckabee Sanders znala je da ide na večeru u biračku bazu Demokrata, zato je rezervirala na suprugovo ime i došla zadnja, kad je njeno društvo već bilo smješteno. No, morala je otići i izjavila je da više neće ni pokušavati jesti vani “jer je stalno šikaniraju”.

Najbezočnija Trumpova glasnogovornica, savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway, autorica sintagme “alternativne činjenice” morala je 2019. napustiti meksički restoran Uncle Julio’s u Bethesdi nakon što ju je napala jedna gošća. Intervenirala je i policija, a gošća Mary Elizabeth Inabinett izjavila je da je samo koristila svoje pravo na slobodu govora. Napad se dogodio upravo tijekom kongresnog saslušanja suca Bretta Kavanaugha, koje je zgrozilo dobar dio američke javnosti.

Američka restoranska industrija zadnjih je desetak godina izrazito politizirana. Nije samo riječ o pojedinim aktivističkim ispadima. Restorani zapošljavaju veliki broj imigranata, pripadnika manjina, oni su poprište bitke za građanska, rodna, manjinska i radnička prava. Najveća borba za zakonom zajamčeni minimalac zadnjih godina nije se vodila u prosvjedima radnika u tvornicama već zaposlenika američkog McDonald’sa. Danas su na prvim linijama sindikalne borbe zaposlenici Starbucksa. Nadalje, američka restoranska industrija podijeljena je na pojedinačne neovisne restorane koji okupljaju lokalne zajednice ili se vode kao zasebni poduzetnički projekti, i goleme korporativne restoranske lance koji imaju podršku države, što se jasno vidjelo i tijekom pandemije. Neovisne restorane, koji čine većinu industrije i zapošljavaju većinu ljudi, nitko ne zastupa na najvišoj političkoj razini. Kad se sve to uzme u obzir, nije neobično da konfliktne rasprave američkog društva nerijetko eskaliraju upravo u restoranskim salama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.