Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Velika Jancis Robinson već dulje od deset godina toplo preporučuje vina štajerskog Verusa, koja koštaju desetak ili malo više eura

verus-sauvignon

Jancis Robinson je neprijeporni, univerzalni autoritet u svijetu vina. Jancis Robinson jedina je autorica s engleskog govornog područja koja je uspjela sistematizirati i opisati sve bar malo važnije  sorte vinskog grožđa na svijetu. U seminalnoj knjizi Wine Grapes debeloj oko 1300 stranica, objavljenoj prije točno deset godina, gospođa Robinson je među ostalim ustvrdila da graševina potječe iz Hrvatske.

Jancis Robinson u zadnjih je trinaest godina u Decanteru, Financial Timesu i na svojoj web stranicu napisala najmanje šest preporuka za vina slovenskog Verusa. Verus je nastao u Ormožu 2007. godine. Osnovala su ga tri slovenska vinska profesionalca. Od samog osnutka do danas Verus je postao i ostao sinonim za čista, sortna, svježa, aromatična, naizgled jednostavna ali zapravo supstancijalna vina slovenske Štajerske.

Verus-vinogradi

Sjećamo se kad smo jednom davno Verusove butelje u slovenskim supermarketima plaćali oko pet eura. Danas uglavnom koštaju između 10 i 15, što je još uvijek vrlo dobra vrijednost za novac. Verus je, ustvari, jedini legitimni nasljednik velikog, pokojnog Jože Kupljena.

Sad slijedi neophodna digresija. Jože Kupljen iz sela Svetnje blizu Ormoža bio je jedan od najvažnijih slovenskih vinara u devedesetim godinama. Njegova su vina bila briljantna, naglašeno sortna i cijenama široko prihvatljiva. Negdje 2000. godine nije bilo važnijeg restorana u Istri, na Kvarneru i u Zagrebu koji nije držao Kupljenova vina. Kupljenovi sauvignoni, rizlinzi i bijeli pinoti redovito su se prodavali u Valsabbionu, Plavom podrumu, Amfori, Okrugljaku i Esplanadi.

Pošto je stari gospodin Kupljen umro, vina s njegovim prezimenom postala su uglavnom dosadna i mediokritetska.  Ali su se zato s istog terroira afirmirala sjajna Verusova vina: aromatična, uzbudljiva, ozbiljna, ultrasvježa i široko dostupna. Ovih smo dana probali Verusov Sauvignon iz 2021. koji prepoznatljivo miriše po bazgi, baš kao i stari Kupljenovi sauvignonii.

Iza bazge osjeti se puno zrelog tropskog voća na čelu s maracujom. Verusov Sauvignon ima srednje tijelo s 13 posto alkohola, umjereno naglašene kiseline i jako puno supstance: on dugo traje, fino puni usta i ide odlično uz rižoto, bijelu ribu, jela od zelenog povrća, ali i sushi koji ne sadrži masnu tunu ili jegulju. Izvrsna Verusova vina u Hrvatskoj distribuira zagrebački Acrobat. Verus se prodaje u Acrobatovim vinotekama Svijet vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.