Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FERRAN ADRIA, TREĆI PUT ElBulli ponovno otvaram u lipnju, prodavat ćemo ulaznice za večere 

ferran-adria

Otkad je 2011. zatvorio svoj revolucionarni restoran u Rosesu u Kataloniji, chef Ferran Adrià nekoliko je puta najavljivao njegovo ponovno otvaranje, u raznim formama. ElBulli je promijenio baš sve u gastronomiji. Bio je to žestoki, prekretnički rez u samom pojmu hrane, fine dininga i filozofije kuhanja.ElBulli je odgojio cijelu generaciju kuharskih superzvijezda, od cijele postave današnjeg Disfrutara, preko Jose Andrea do Massima Botture, Andonija Luisa Aduriza, Joana Roce i Gaggana Ananda.

Svi oni tvrde da ih je Ferrana Adria drastično reprogramirao i stavio na pravi put, iako je svaki od njih krenuo bitno različitim putem. Adria je elBulli zatvorio jer je bio financijski neodrživ. Imali su 48 kuhara, 28 ljudi u sali, izbacivali su 200 tanjura dnevno za 50 gostiju i gubili 500.000 eura godišnje (sad zamislite današnje restorane, recimo Nomu s 95 zaposlenih, 40 gostiju dramatičnih očekivanja, krizom radne snage, pandemijom i inflacijom).

Nakon zatvaranja elBullija Adria je osnovao institut za istraživanje hrane, iz kojeg je proizišao niz evenata, inovativnih projekata, knjiga i prvi pokušaj u povijest enciklopedijskog sistematiziranja sveukupnog znanja o namirnicama i hrani. Realno, ništa se zaista novo i revolucionarno u gastronomiji nije dogodilo od elBullija, osim možda Nove nordijske kuhinje. ElBulli, kako je Adria potvrdio novinarima na sajmu Alimentaria u Barceloni, sada se ponovno otvara.  

Ne kao restoran u smislu riječi koja ga je nekad označavala, već kao arhiv, muzej, institut i gastronomski laboratorij pod nazivom ElBulli 1846 (1864 je broj jela i kreacija koja je elBulli poslužio do zatvaranja). U elBulliju 1846 će se moći večerati, a za to će se kupovati ulaznice. ElBulli bi prve goste trebao primiti u lipnju 2023, ne zna se kad će početi prodaja ulaznica. Ovaj termin otvaranja Adrià je zadnji put najavio lani. Tada rekao da će kad otvore zatvoriti restoran Enigma njegova brata Alberta i svi otići u Roses raditi u elBulliju. Nadajmo se da će treća Adrijina najava otvaranja u 12 godina biti ostvarena. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.