Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon niza seksualnih skandala, slavni njujorški chef Mario Batali vraća se na scenu s dvije pekarnice u Michiganu

Mario Batali bio je omiljeni njujorški chef (restoran Babbo), globalna TV zvijezda i općenito jedan od najslavnijih kuhara na svijetu. Onda je prije 2017. FBI otvorio istragu o njemu jer ga je niz zaposlenica restoranske grupe koju je vodio s Joeom i Lidijom Bastianichem optužilo za seksualno nasilje i poticanje kulture seksualne distriminacije i zlostavljanja u kompaniji. Optužbe su bile gadne, priče mučne i vrlo detaljne.

O tom skandalu svojedobno smo pisali OVDJE. Batali je brzo dao ostavku na sve operativne funkcije u restoranskoj grupi a televizija ABC na kojoj je imao popularni show “The Chew” zamolila ga da ode. Idućih se nekoliko godina Batali uglavnom bavio sudovima i odvjetnicima. Sud u Bostonu ga je na lanjskog proljeća oslobodio svih optužbi ali je s Bastianichem morao platiti 600 tisuća dolara odštete za najmanje 20 bivših zaposlenica. Nakon oslobađajuće presude Batali se vratio na ruševine svoje karijere i počeo obnovu.  

Kako piše Eater, Batali se u industriju vraća kroz pekarnice. Podnio je zahtjev za licencu za prodaju alkohola u Common Good Bakery na dvije lokacije u Traverse Cityju u Michiganu. Vlasnici ovog brenda, Jason i Linda Gollan, potvrdili su Batalijev angažman. Rekli su da im je on “suvlasnik, manjinski investitor, susjed i prijatelj.” 

Common Good Bakery je prva Batalijeva investicija od izbijanja seks skandala zbog kojega se odrekao udjela u restoranima Del Posto, Babbo, Lupa, Felidia i na još nekoliko adresa na Manhattanu, i prodao manjinski udjel u Eatalyju. Batali je izišao i iz Spotted Piga, legendarnog njujorškog gastropuba Kena Friedmana i April Bloomfield, koji je 2020. zatvoren zbog skandala sličnog Batalijevom. 

Common Good Bakery kaže da osim poboljšanja proizvoda s Batalijem planiraju “niz događaja koji će se baviti problemom nesigurnosti hrane u sjevernom Michiganu.” Kako su naveli u dokumentaciji za licencu, svaki događaj će promovirati jednog slavnog američkog chefa i skupljati novac za protiv gladi. 

Bračni par Gollan prvu je pekarnicu otvorio 2017. Batali je bio njihov redovni gost, a s vremenom im je ponudio i profesionalnu podršku. “Odlučio sam napraviti nešto protiv ovog cinizma i straha koji nas okružuje,” rekao je Jason Gollan za Eater. Sjeverni Michigan afirmira se kao vinska regija, ali restoranska  scena tek je na početku. Gollan i Batali u budućnosti planiraju uvesti i večere u Commong Good Bakery.

Batali i njegova supruga Susi Cahn imaju vinariju u Northportu blizu pekarnica Common Good. Batali kaže da je Michigan “Amerika za koju se oduvijek nadao da postoji.” Prije skandala trebao je voditi i televizijsku emisiju u ljetovalištu, a pričalo se da planira i otvaranje nekoliko restorana u regiji. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.