Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I VIVAT PROGLAŠAVAJU VINO GODINE Pobjednik je Malvazija Omo Milana Budinskog sa 74 boda

Vino-godine-2022-omo

Milan Budinski hrvatski je Michel Rolland, bez negativnog publiciteta koji desetljećima prati najpoznatijeg svjetskog enologa. Naprotiv, dok Michela Rollanda mnogi mrze i napadaju zbog navodno uniformiranih vinskih stilizacija, skoro  cijela vinska Hrvatska voli i poštuje Milana Budinskog.

Milan Budinski stekao je reputaciju u porečkoj Agrolaguni. Evo liste njegovih važnijih dostignuća u jednoj od četiri najveće hrvatske vinarije. Uspostavio je standardnu kvalitetu bazične Malvazije u prozirnoj butelji, koja je s godišnjom prodajom od oko milijum boca, najtiražnije buteljirano vino u povijesti hrvatske vinske industrije. Od cuvea Castello stvorio je jedno od najcjenjenijih hrvatskih crnih vina u šire prihvatljivim rangu cijena. Castello je u zadnjih desetak godina osvojio tri Decanterove zlatne medalje, a i danas, poslije svih poskupljenja, košta oko 13 eura.

vino-godine-2022-omo
milan-budinski
Milan Budinski

Proizveo je najbolje ocijenjeni jeftini rose u povijesti hrvatskog vinarstva. Lagunin Rose iz 2018. koji je koštao četiri ili pet eura, zauzeo je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu rosea u Provansi. Uvjerio je Agrolagunu da prva od svih hrvatskih velikih vinarija zasadi organski vinograd: radi se o dvadesetak hektara u Vižinadi. Uz sve to, Milan Budinski je kao konzultant, odigrao ili još igra pivotalnu ulogu u razvoju i proizvodnji  vinarija Erdoro, Bastian, Veralda i Škegro. Omo je Budinskijev privatni brend. Grožđe za malvaziju i refošk Omo dolazi iz Veraldinih vinograda u organskom uzgoju. Malvazija Omo iz 2020. godine, minimalno tretirana u podrumu, model je vrhunske malvazije za 21. stoljeće. Ona je čvrsto strukturirana, vibrantna, voćno cvjetno mineralna, snažna, velika i elegantna.

Budinski je Omom ujedinio najbolje značajke mladih i odležanih malvazija i izmislio potpuno novo vino. Stoga je logično da je Omo uvjerljivo  pobijedio u izboru za Vino godine 2022.

Vivat Fina Vina – Partner izbora Vina godine

vivat

Zagrebački Vivat stalni je pokrovitelj izbora za Vino godine. Vivat je jedan od najvećih distributera vina i jakih pića u Hrvatskoj. Vivat, koji u Zagrebu ima dvije vinoteke, ekskluzivni je zastupnik Taittingera, Allarta, Antinorija, Miravala, Ferrarija, Loimera i niza drugih velikih svjetskih vinarija.

Pravila izbora 

U izboru za Vino godine sudjeluje dvadesetak sommeliera i vinskih kritičara. Svatko može glasati za pet vina. Prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4, a peto 2 boda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.