Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dino Kušen dovezao je u Zagreb plijen s preklanjskog en primeura: Margaux, Angelus, Canon, Gazin…

en-primeur-acrobat

En primeur vrlo je stari model prodaje vina u Bordeauxu. En Primeur znači da kupci (i vinski kritičari) kušaju vina u proljeće poslije berbe, dok još nisu buteljirana. Kupci mogu kupiti vino na temelju kušanja iz bačve, po cijeni koja je povoljnija od cijene buteljiranog vina.

Pošto se vino buteljira, kupac ga može preuzeti ili ostaviti još neko vrijeme u skladištima bordoških distributera ili u originalnim podrumima. Vlasnik Acrobata Dino Kušen jedini je hrvatski vinski trgovac, uz obitelj Dusper, koji svakog proljeća putuje u Bordeaux i redovito kupuje vina en primeur. Gospodinu Kušenu pred sam kraj godine stigla su vina koja je kupio u proljeće 2021. Riječ je, dakle, o vinima iz berbe 2020.

Kušen je u Zagreb pred Božić dopremio Chateau Margaux iz 2020.(ocijenjen između 97 i 99 bodova), zatim Angelus, Canon, Gazin i još nekoliko visoko rangiranih bordoških vina iz krajnje neobične berbe. Berry Bros and Rudd, vjerojatno najugledniji londonski distributer velikih vina, opisuje berbu 2020. najkišovitijom, ali i jednom od najvrućih unatrag desetak godina: loze su prvo dobile previše vode, što je pogodovalo razvoju bolesti, da bi zatim uslijed ljetne suše i visokih temperatura patile od stresa. Takve su okolnosti dovele do formiranja malih bobica, s koncentriranim sokom, i do čak 25 posto manjih prinosa kod nekih najpoznatijih vinarija.

dino-kusen
Vlasnik Acrobata Dino Kušen

BBR-ovi eksperti procjenjuju da će pojedina vina iz ove ekstremne berbe biti fenomenalna, i iznimno dugovječna: smatraju, primjerice, da bi se Margaux trebao dobro piti barem do 2085. godine. U Kušenovoj luksuznoj vinoteci Premier Wine Club blizu Zapadnog kolodvora, drugi dan iza Božića probali smo Gazin iz 2020. Gazin je imanje u Pomerolu, koje graniči s Petrusom. Vina se sastoje od otprilike 90 posto merlota, i desetak posto caberneta. Gazin iz 2020. već je sada užitan, s puno slatkih tanina i vrlo zrelog crnog i crvenog voća, s visokim, ali dobro integriranim alkoholom. Gazin iz 2020. koji se trenutno u Europi prodaje za manje od 100 eura, predstavlja izvrsnu vrijednost za novac.

premier-wine-club
Premier Wine Club

Prije ovog sjajnog Pomerola, probali smo Billecart Salmonovo posebno izdanje napravljeno samo od pinot meuniera (iz iste serije, s oznakom sorte na etiketi, napravljeni su i pinot noir, i chardonnay), jedan odličan Los Vascosov cabernet franc, nekoliko impresivnih toskanskih vina, o kojima ćemo posebno pisati, da bi naš tradicionalni blagdanski tasting završio Angelusom iz 2011. godine.

Angelus je imanje veliko 23 hektara, s 51 posto merlota, 47 posto cabernet franca i 2 posto cabernet sauvignona. Michel Rolland glavni je konzultant, a Angelus od 2012. nosi oznaku Premier grand cru classe (A) najvišu moguću u Saint Emilionu, koju sada posjeduje samo šest vina. Premda se 2011. ne smatra dobrom berbom, vino je bilo prilično senzacionalno: još jako mlado, vibrantno, s optimalnom koncentracijom, puno primarnih voćnih aroma u bouquetu, i dugim, čokoladnim aftertasteom. Teško je zamisliti bitno bolje vino za završetak godine koja će se pamtiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.