Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO FINALE IZBORA ZA VINO GODINE Drugo mjesto osvaja San Salvatore braće Benvenuti, s 56 bodova

Muškat San Salvatore motovunske braće Benvenuti vjerojatno je najnagrađivanije hrvatsko vino na velikim svjetskim natjecanjima. Dvije uzastopne berbe, 2015. i 2017. osvojile su platinaste medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Ni jedna druga vinarija i ni jedno drugo hrvatsko vino dosad nije postiglo takav rezultat.

To su tvrde činjenice. Koje, međutim, ne govore dovoljno o stvarnom karakteru ovog prilično nevjerojatnog vina. San Salvatore možda je najkoncentriranije istarsko slatko vino, koje smo dosad probali. Međutim, uz visoku koncentraciju i skoro sirupastu gustoću, San Salvatore posjeduje razmjerno visoke kiseline , rasplesanu vibrantnost, i toliko mnogo botritisa, da vino, zapravo, ne ostavlja dojam čiste slatkoće, nego egzotičnosti i strastvenog hedonističkog intenziteta.

Muškati San Salvatore iz 2015. i 2017. godine odlikuju se snažnim, lako prepoznatljivim aromama i okusima meda, ušećerenih oraha, kora naranči i limuna, suhih marelica i manga (s tim da se u 2015 jasno osjeti i liči), uokvirenih u električni, energični kontekst, koji dolazi iz više, nesvakodnevne sfere proizvodnje vina. Londonski Decanter, koji je San Salvatore iz 2017. nedavno uvrstio među najbolja slatka vina na svijetu, ispravno je zaključio kako je zapravo riječ o vrhunskom Sauternesu u Istri. San Salvatore ima samo jedan problem; u hrvatskim se restoranima servira isključivo uz deserte, i to neprikladne deserte: čokolada i San Salvatore ne idu zajedno, jer se međusobno tuku.

San Salvatore gastronomski je puno versatilniji od tipične desertne karte. Stoga predlažemo da jako rashlađeni San Salvatore, ispod pet stupnjeva, kušate uz vrlo slane pljesnive sireve, uz gusja jetra, ali i uz steak od plave tune, uz sushi s jeguljom ili torom ili, što zvuči kao svetogrđe, uz velike pečene škampe, ili jastoga na žaru. I svakako uz jakovske kapice. San Salvatore je vino koje traži nekonvencionalan pristup wine pairingu. 

Vivat Fina Vina – Partner izbora Vina godine

vivat

Zagrebački Vivat stalni je pokrovitelj izbora za Vino godine. Vivat je jedan od najvećih distributera vina i jakih pića u Hrvatskoj. Vivat, koji u Zagrebu ima dvije vinoteke, ekskluzivni je zastupnik Taittingera, Allarta, Antinorija, Miravala, Ferrarija, Loimera i niza drugih velikih svjetskih vinarija.

Pravila izbora 

U izboru za Vino godine sudjeluje dvadesetak sommeliera i vinskih kritičara. Svatko može glasati za pet vina. Prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4, a peto 2 boda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.